Країна Культура Новини Суспільство

Воїни, які втратили кінцівки, намалювали картини на аукціон, щоб купити квадрокоптер для побратимів

Воїни, які втратили кінцівки, намалювали картини на аукціон, щоб купити квадрокоптер для побратимів

ЛЬВІВ – 51 малюнок українських захисників презентується на виставці «Коли ми єдині» у Львівському музеї історії релігії. Це роботи тих бійців, які отримали поранення під час бойових дій, втратили кінцівки і пересуваються на протезах або ж у кріслі-візку.

Всі роботи виставлено на благодійний аукціон, за зібрані кошти придбають квадрокоптер «Мавік-3Т» для військовослужбовців.

45-річний Станіслав Воєводін пересуваються поки що у кріслі-візку. Внаслідок поранення 13 лютого цього року неподалік Сватова втратив можливість ходити.

Чекаю на протези і я зможу стати на ноги

«Трішки залишилось п’ятки на лівій нозі і трішки ікри – на правій. Чекаю, поки вже мені поставлять протези і я зможу стати на ноги. З лютого постійно – ліжко і візок. Рука теж була поранена, палець ще погано працює, але я працюю щодня з реабілітологом і самостійно роблю вправи, то вже краще. Все, що у житті не робиться, то до кращого. Я живий, а скільки хлопців зникли без вісти, загинули», – говорить Станіслав Воєводін.

Станіслав Воєводін під час арттерапії

Він сам з міста Прилуки Чернігівської області. Зробив на виставці фотографії своїх восьми малюнків і надіслав дружині. Не приховує усмішки на обличчі, що його картини презентують у музеї.

Я сприймав малювання, як арттерапію

«Щось вийшло у мене, щось – ні. Видно по роботах, що таки вже творчий процес пішов. Я сприймав малювання як арттерапію. Ми приїжджали, відпочивали, водночас, малювали. Тобто, займались справою. Бо коли ти знаходишся вдома, в суспільстві, коли є робота, то знаєш, що завтра підеш на роботу, потім з друзями підеш у ліс чи на рибалку. А тут після поранення багато з’явилось часу, який проводиш у ліжку чи у візку. Я вже, правда, стараюсь на кріслі-колясці скрізь їздити, самостійно сідаю у трамвай, їду у ліс чи на базар», – продовжує воїн.

Роботи Станіслава Воєводіна

Роботи Станіслава Воєводіна

Військовослужбовець на благодійний аукціон віддав усі роботи, які намалював під час майстер-класів. Переважно, це яскраві квіти. Арттерапію для поранених бійців у реабілітацінйому центрі організували художниці Оксана Гірняк і Лідія Григель. Спершу на заняття приходили по кілька осіб і одразу повідомляли, що не вміють малювати, ніколи не малювали і навряд чи у них щось вийде.

Хтось малював на склі, хтось на папері чи полотні

«Працювали у різних техніках. Кожен собі вибирав, як саме. Хтось малював на склі, хтось на папері чи полотні. Ми їздимо до них у реабілітаційний центр, спочатку було важко все організувати, бо не вельми охоче приходили. Ми вмикаємо музику і воїни вже щось малюють, щось пригадують зі студентських років. Ми їм приносили різні малюнки, старались створити комфортні умови. Спершу пробували тематичні малюнки, але у них був вибір. Вони змальовували. Але коли навіть два воїни бачили однакову підказку, то все рівно кожен малював іншу роботу», – говорить Оксана Гірняк.

Мисткині переживали, чи зможуть малювати з військовослужбовцями, які пройшли пекло війни, отримали важкі поранення, втратили кінцівки. Адже людина без правої руки, малювала вперше у житті лівою.

Інший боєць Ярослав Мельник з Вінничини внаслідок поранення втратив ногу вище коліна, а два пальці на правій руці ще досі не працюють. Однак він лівша і тому малювати для нього лівою рукою було звично.

Ярослав Мельник

Ярослав Мельник

Його дві роботи це українська символіка – тризуб, калина, синьо-жовтні кольори.

Мені подобається малювати і час проходить швидше під час реабілітації

«Калина – це Україна. Я все лівою роблю і малював теж. Лише мене перевчили писати правою рукою у школі. Мені подобається малювати і час проходить швидше під час реабілітації. Я ремонтами займався і міг людям малювати щось на стінах, але це, як захоплення», – каже Ярослав Мельник.

Він добровільно 27 лютого 2022 року прийшов у військкомат. Захищав країну у Чорнобильській зоні, у Бахмуті. Там і отримав важке порання у березні 2023 року. Майже три місяці ходить на протезі.

Загалом на виставці в музеї історії релігії представлено малюнки 22 учасників бойових дій, які перебувають на реабілітації після поранення.

Вони неупереджені, ніхто їх не вчив, малювали те, що бачили і відчували

«Вони малювали і всі були у роботі, трішки забували про те, що довелось пройти і пережити. Малюючи лівою рукою, дуже прекрасно малювали. Ї

м вдалося бути художниками не академічними, просто, як з вільним пензликом у руках.

Вони неупереджені, ніхто їх не вчив, малювали те, що бачили і відчували», – говорить художниця Лідія Григель.

Василь Мельник з Івано-Франківщини внаслідок поранення втратив ліву руку, а права не працює, але він зумів тримати пензлик і намалював вісім картин.

«Хлопець навіть показав свій стиль і його картини можна відрізнити», зауважує Оксана Гірняк.

Василь Мельник зумів тримати пензлик

Василь Мельник зумів тримати пензлик

51 картину військовослужбовців виставлено на благодійний аукціон. За зібрані кошти придбають квадрокоптер «Мавік-3Т» для 33-го окремого стрілецького батальйону, створеного у Львові у березні минулого року. 90% складу – військовослужбовці зі Львова та Львівської області.

Більшість воїнів на фронті отримують мінно-вибухові поранення, за словами медиків. Тому втрачають кінцівки. Реабілітація триває рік і більше. Підтримка рідних, розуміння суспільства, турбота різних людей додає їм сили повернутись до життя і повірити у себе.


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ