Актуально Думка Новини Політика

“Вибори” на окупованих територіях України порушує діючі норми міжнародного права й фактично делегітимізує політичну систему усієї Росії – Олександр Левченко

“Вибори” на окупованих територіях України порушує діючі норми міжнародного права й фактично делегітимізує політичну систему усієї Росії – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

8 вересня ц.р. в рамках Єдиного дня голосування, в Російській Федерації проведено вибори різного рівня у власних регіонах і так звані “вибори” на тимчасово окупованих територіях України. Між тим, усім зрозуміло, що незалежно від результатів місцевих виборів, регіональна влада в РФ все рівно нічого важливого самостійно не вирішує,адже Росія – це тоталітарна держава, в якій конституція і демократичні процедури лише ширма для прикриття “вертикалі влади”, коли всі важливі рішення приймаються виключно в Москві. Особливо цинічним є проведення виборів на захоплених російською армією територіях України. Це викликає рішуче засудження, особливо через втягування громадян України у незаконні так звані “вибори” в окупаційні “Державну Раду Республіки Крим” та “Законодавчі Збори міста Севастополь”. Автономна Республіка Крим і місто Севастополь є тимчасово окупованими територіями України, їх приналежність до Росії не визнає міжнародне право та країни, які орієнтуються на Статут ООН, а це значить – практично вся міжнародна спільнота.

На такі провокаційні дії Москви відреагувало МЗС України, назвавши так звані «місцеві вибори» у тимчасово окупованих Криму та у Севастополі, абсолютно незаконними. Зовнішньополітичне відомство наголосило, що вибори у Росії «давно перетворилися на фарс та не мають нічого спільного з народовладдям». Проведення голосування на тимчасово окупованих територіях України порушує діючі норми міжнародного права й фактично делегітимізує політичну систему усієї Росії. Було наголошено, що результати так званих „виборів“ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та місті Севастополі «є нікчемними, а самі „вибори“ — нелегітимними». Треба розуміти, що ті, хто «обирається» під час таких голосувань, не наділені повноваженнями представляти український народ на будь-якому рівні. Крім того зазначається, що проведення псевдо виборів є цинічним порушення законів України, тому усі причетні до підготовки та проведення незаконних «виборів» у Криму будуть притягнуті до кримінальної відповідальності відповідно до чинного законодавства України.

Цікаво, що у тимчасово окупованому Криму організовані загарбниками «вибори» проходилися упродовж цілих трьох днів. Очевидно організатори бажали хоч якось витягнути людей на виборчі дільниці. 6 вересня усіх співробітників бюджетних установ Криму навіть відпустили з роботи, аби ті встигли піти і проголосували, а швидше, щоб у робочий день краще проконтролювати їх, змусивши піти проголосувати. За підсумками двох перших днів «голосування» явка становила лише 26%. На третій день якось знайшлися 44,51% «охочих» та «змушених». Офіційно порушень не виявлено, але місцеві пабліки повідомляють, що на спостерігачів, якщо вони були не свої, чинився жорсткий тиск, заборонялося робити фото та відеофіксацію, виборчі комісії відмовлялися у наданні будь-якої інформації.

Провокаційні дії Москви знайшли реакцію в Брюсселі. Представники Євросоюзу та Єврокомісії наголосили на незаконності проведених Росією “виборів” на окупованій українській території. Тому вони є недійсними і не можуть мати жодних юридичних наслідків. Відповідну заяву зробив речник зовнішньо-дипломатичної служби ЄС Петер Стано. Він підкреслив, що Євросоюз рішуче засуджує “вибори” в окупованих Криму та Севастополі 6-8 вересня.

Крім того, організацією виборчих процедур у прикордонних з Україною регіонах та на окупованих територіях, які є зоною воєнних дій, російська влада свідомо наражає людей на небезпеку, щоб їх страждання використати в пропагандистських цілях. Вибори губернатора Курської області відбуваються в умовах “територіальної невизначеності”, адже Росія не контролює значні території цього регіону. Їх результати є завідомо сумнівними. Уявіть собі, на 1300 кв. км. Курської області, а це в більше ніж у 100 населених пунктах, українська армія, яка їх контролює, проводить вибори, як колись російська сторона контролювали вибори 16 березня 2014 р. в захопленому російською армією Криму. Росіяни тоді на папері збільшили явку виборців в два з половиною рази, а результати начебто про бажання від’єднання від України намалювали в чотири рази більші, ніж були насправді. В той час, хоча Київ не контролював півострів, проте мав в кожній виборчій комісії «своїх людей», які потім розповіли про реальний хід голосування. Проте на такі підлості українська сторона ніколи не піде, тому що впевнена, що не за горами той час, коли у визволеному від російської окупації Криму пройдуть чесні та демократичні вибори, де виборці проголосують за щасливе майбутнє півострова у складі Української держави.


17 Вересня

Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження митниці

Кремль в чергове блефує з “червоними лініями” – Олександр Левченко

Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про підвищення податків – депутати

Більшість українців хоче залишитися в Україні, навіть за умови отримання іноземного громадянства – КМІС

«Це укриття подвійного призначення». Коли запрацюють підземні школи півдня?

Рецепти з гарбузовим насінням: як використовувати цей корисний інгредієнт у кулінарії

Президент Пезешкіан стверджує, що Іран не передавав РФ зброю від часу його вступу на посаду

змін у цьому питанні немає

Что стоит за обновлением Кабмина: реальная перезагрузка или старые коррупционные грабли?

Бути українцем і знати, хто ти. Художник-шістдесятник Опанас Заливаха не забув про українськість у Росії

Токаєв розповів Шольцу, що Росію «не можна перемогти». Німецький канцлер відповів, що підтримує Україну

16 Вересня

суд відмовив САП в апеляції

Історія чи пропаганда. Що ховається за культурною політикою РФ в окупації

МЗС України просить ООН і МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування на Курщині

Комітет ВР підтримав законопроєкт про підвищення податків – Железняк

«Допомога виданнями – це найкраща підтримка» – засновник бібліотеки світової україніки Diasporiana

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ