Актуально Думка Новини Політика У світі

Загострення напруги між Китаєм і Тайванем: чи ймовірне військове протистояння

Загострення напруги між Китаєм і Тайванем: чи ймовірне військове протистояння

Політолог, військовий експерт, співголова Громадської ініціативи Права Справа Дмитро Снєгирьов:

23 травня Китай розпочав військові навчання навколо Тайваню.

Примітно, що КНР розпочала навчання “Спільний меч – 2024A” через три дні після того, як президентом Тайваню став Лай Чін-те, якого Пекін називає “сепаратистом”.

Навчаннями керує командування Східного військового округу НВАК, у зоні відповідальності якого Тайванська протока і Тайвань із островами навколо нього. “Навчання є суворим покаранням за сепаратистські акти сил “незалежності Тайваню” та суворим застереженням від втручання і провокацій з боку зовнішніх сил”, – ідеться в повідомленні китайського військового командування.

Навчання проводилися в Тайванській протоці, а також на півночі, півдні і сході Тайваню. Під час навчань Пекін залучив понад 60 літаків і майже 30 кораблів.

Командування Народно-визвольної армії Китаю заявило, що військові навчання біля острова Тайвань тривали запланований період часу.

Для Лай Чін-те, який він вступив на посаду президента Тайваню це стане першим реальним випробуванням у складних взаємостосунках з КНР.

Лай Чін-те викликає особисту неприязнь Пекіна як “небезпечний сепаратист” за відстоювання суверенітету і особливої ідентичності Тайваню. Пекін засудив інавгураційну промову Чін-те. В ній політик сказав, що обидві сторони Тайванської протоки “не підпорядковуються одна одній”. Саме це було сприйнято офіційним Пекіном як декларація про дві окремі держави.

У Міністерстві оборони Тайваню заявили, що відправили морські, повітряні і наземні сили у відповідь на китайські навчання. Воно висловило жаль з приводу “таких ірраціональних провокацій і дій, які підривають регіональний мир і стабільність”

Загострення стосунків між Китаєм та Тайванєм, на мою думку, не призведе до прямого військового протистояння, оскільки КНР тяжіє переважно до економічної блокади острову.

Зауважу, що саме Тайвань, як Китайська республіка, є однією з держав-співзасновниць ООН. І лише в 1970-х роках “Китайську республіку” замінили на “Китайську народну республіку” – комуністичний режим.

Варто говорити й про те, що Китайську республіку Тайвань визнали 15 країн світу. І про те, що аби встановити дипломатичні стосунки з КНР треба або розірвати стосунки з Тайванем, або взагалі не підіймати питання його визнання на міжнародній арені.

Показово й те, що обидві “республіки” – Тайвань і КНР – визнають території одна одної як тимчасово окуповані. Тобто залишають за собою право їх “звільнення”.

Правляча Комуністична партія Китаю заявляє, що Тайвань є частиною її території і обіцяє вирішити питання військовим шляхом, якщо це буде необхідно.

Своєю чергою США сповідують ідею: одна держава – дві політичні системи.

Мовиться про те, що одна держава – Китай, дипломатичні стосунки з яким США встановили у 1979 році. Але водночас є дві політичні системи, що дає можливість функціонувати Тайваню.

Нагадаю, що свого часу на тлі візиту у Тайвань Ненсі Пелосі виник гострий політичний момент. У Росії тоді лунали заклики ледь не про початок третьої світової війни. Але Китай продемонстрував, що він радше вдасться до економічних, а не військових дій проти Тайваню, а для США й країн Заходу загалом ця ситуація не відсунула на другий план війну в Україні. На що, власне, розраховували у Кремлі.

Тодішній візит Пелосі значно підвищив шанси правлячої демократичної партії Тайваню перемогти на парламентських виборах. І, відповідно, підвищити ставки щодо міжнародного визнання цієї країни.

До речі, у схожій ситуації з запланованими візитами лідерів Франції і Литви Китай так само погрожував їм ледь не військовою агресією. Але цього не сталося. Хоча у КНР є досвід військових ескалацій 1995-1996 років, коли порти Тайваню були піддані ракетних обстрілам з території КНР.

Однак, на мою думку, Китай швидше пристане до варіанту економічної блокади Тайваню, яка наразі й відбувається.

Підтвердженням цього припущення є той факт, що Китай частково припинив торгівлю з Тайванем. Зокрема, Головне митне управління КНР призупинило імпорт цитрусових, філе скумбрії та охолоджених риб-шабель з острова. Крім того, заблоковано постачання піску з материкового Китаю на Тайвань.

Ситуація дійсно непроста.

Загострення ситуації довкола Тайваню дає можливість чинному лідеру КНР Сі Цзіньпіну продемонструвати свою рішучість на тлі підсумків візиту у КНР російського диктатора Путіна.

Стосовно останнього, на моє переконання, російський диктатор продовжує грати на підвищення ставок, демонструючи світовій спільноті ефективність, на його думку, гри м’язами у різних точках земної кулі.


17 Червня

Глобальний саміт миру в Швейцарії практично став найважливішою дипломатичною подією за весь час російсько-української війни – Олександр Левченко

хто зможе отримати компенсацію за втрачене майно?

Працівників агросектору бронюватимуть від мобілізації на рік – в.о. міністра

Ціни в Києві: що подорожчало у столиці найбільше

«Загадка, яку ще треба розкрити»: як виникло українське козацтво

«немає правової проблеми» у наданні Україні 50 млрд доларів за рахунок прибутків від активів Росії

Подарований котедж під Києвом, катер товариша і Мустанг сестри: чим (не) багатий скандальний директор КП “Київекспертиза”

Трамп обіцяє «розібратися» з обсягами допомоги Україні

У Києві “швидка”, яка їхала на місце ДТП, зіткнулась з легковиком

З 80 до 78 скоротилося число країн, які підписали Бюрґенштокське комюніке

16 Червня

Подруга підлітка зняла на відео, як її приятель знущається з пенсіонера: як відреагували у поліції

Присутність РФ на другому Саміті миру свідчитиме про рішення Москви закінчити війну – Зеленський

Запорізька АЕС повинна працювати під повним суверенним контролем України – комюніке учасників Саміту миру

«Не бачу проблеми» – Кулеба прокоментував заклики учасників Саміту миру до діалогу з Росією

Столична поліція розшукала зниклу дитину: де була

Агенція Reuters опублікувала текст комюніке Саміту миру

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ