Актуально Країна Новини Політика

Запорізька АЕС повинна працювати під повним суверенним контролем України – комюніке учасників Саміту миру

Запорізька АЕС повинна працювати під повним суверенним контролем України – комюніке учасників Саміту миру

Запорізька атомна електростанція, яку у березні 2022 року окупували російські війська, повинна працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України. Про це йдеться у спільному комюніке про основи миру.

«Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом», – зазначається у комюніке.

Також у заяві за підсумками Саміту миру зазначається, що «вільне, повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими», а напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Учасники саміту наголосили, що усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну, а усі депортовані та незаконно переміщені українські діти мають бути повернуті в Україну.

«Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили в майбутньому вжити конкретних заходів у вищезазначених сферах із подальшим залученням представників усіх сторін», – наголошується у комюніке.

Читайте також: «Це спільне бачення того, як ми хочемо досягти миру в Україні» – президентка Швейцарії про Бюрґенштокське комюніке

15-16 червня Швейцарія приймає Глобальний саміт миру, у якому бере участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них немає.

Президентка Швейцарії перед самітом наголосила, що в певний момент у майбутньому Росія має бути включена у мирний процес, а міжнародна спільнота, на думку Віоли Амгерд, може «підготувати ґрунт для прямих переговорів між сторонами, що воюють».

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру – міжнародної конференції для пошуку шляхів мирного врегулювання збройного конфлікту між Росією та Україною.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність Росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до «важких компромісів».

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.


26 Червня

Російська ППО свідомо збивала ракети над пляжами в окупованому Криму – Дмитро Снєгирьов

Переговори щодо адаптації України до права ЄС почнуться у липні і стосуватимуться закупівель – торгпред

“Це того варте”: Секрети щасливої людини, про які ніде не говорять

США застосували санкції проти «тіньової банківської мережі» Ірану

Десятки земельних ділянок та нерухоме майно у Київській області привласнили зловмисники

Держдепартамент США підтримує розслідування МКС щодо Шойгу і Герасимова

25 Червня

У громаді на Київщині на сміття витратять майже два мільйони гривень

До комюніке Саміту миру приєдналася ще одна країна – Зеленський

США завтра можуть оголосити новий пакет допомоги Україні – ЗМІ

Держдеп CША відреагував на удар по Криму, звернувши увагу на втрати серед цивільних з обох сторін

Столичну владу викрили на бездіяльності щодо земельного питання

Новий закон допоможе колишньому зятю Алієва збудувати елітний ЖК біля Баку (розслідування)

Японія послабила візові вимоги для громадян України – посольство

Инновационные решения для стартапов через займы МФО

Зеленський підписав указ про продовження санкцій щодо Фірташа, Фукса, соратників Путіна

Вакансія одного з компідприємств у Києві викликала ажіотаж

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ