Країна Культура Новини

«Знаєш, братан, завжди є 1-2%». Друзі зниклого безвісти бійця влаштували виставку його світлин

«Знаєш, братан, завжди є 1-2%». Друзі зниклого безвісти бійця влаштували виставку його світлин

У Києві, в Гончаренко-центрі, відкрили персональну виставку світлин військовослужбовця 56-ї бригади Олександра Господа «Хроніки Господні». Боєць із Дніпропетровщини вже понад рік вважається зниклим безвісти на Донецькому напрямку. Експозицію підготували його рідні та друзі – як втілення мрії військового та як подарунок на день народження. 5 червня йому виповнився 41 рік, кажуть близькі. Вони уникають говорити про Сашка в минулому часі, адже надія на його повернення додому – жива.

Про Олександра Господа, бійця, фотографа-аматора й просто людину Радіо Свобода розпитало його дружину й товаришів.

Олександр Господ народився у шахтарському місті Павлограді. Виріс без батька, мати – рано померла. Відтак рідних йому замінили друзі, а потім – бойові побратими.

Іван Абрамов

Речник командування Сил територіальної оборони «Схід» Іван Абрамов знав Олександра впродовж майже 20 років. Каже: здружилися задовго до початку війни, зійшлися на ґрунті захоплення історичними реконструкціями й археологією. Потім були учасниками Революції гідності, далі, у 2014–2015 роках, разом служили в розвідці ДУК «Правий сектор».

Фото Олександра Господа

Фото Олександра Господа

Згодом їхні воєнні шляхи розійшлися, каже Іван. Сашко став контрактником ЗСУ.

Він просто не вмів жити цивільним життям

«Майже 10 років з невеликими перервами по два-три місяці він служив. Із 2014 року в нього було два контракти з різними бригадами, він не був у тилу, він був саме в бойових підрозділах. Він просто не вмів жити цивільним життям», – говорить Іван Абрамов.

Війна і фотографії

Початок повномасштабної війни застав його в одній із бойових бригад. Був кваліфікованим сапером, займався розмінуваннями. У травні 2023-го воював на Донецькому напрямку – разом з побратимами вони штурмували посадку, де засіли російські солдати, говорить Абрамов.

Фото Олександра Господа

Фото Олександра Господа

Із завдання Олександр не повернувся. Відтоді вважається зниклим безвісти.

«Він був… Я не знаю, чому я кажу «був», принаймні тоді таким, що нікого не підпускав до себе. У нього була мати, був його пес – і це був весь його світ… Але ми потоваришували, а потім – подружилися. Сашко був дуже вразливим. І досі для багатьох – дивина, що він мав власне бачення світу, – це помітно з його світлин», – каже друг.

Виставка бійця, зниклого безвісти, Олександра Господа. Київ, червень 2024 року

Виставка бійця, зниклого безвісти, Олександра Господа. Київ, червень 2024 року

Товариші згадують, що Сашко завжди був прямим, чесним, навіть різким, і близько до себе підпускав лише «своїх» людей. А ще – мав золоті руки, говорить учасник бойових дій Олексій Розумов.

Олексій Розумов

Олексій Розумов

Його фотографії не програють роботам досвідчених митців

У Павлограді є монумент, створений Олександром Господом у пам’ять про загиблих бойових побратимів. Це меч, зроблений з техніки та уламків снарядів, зібраних на війні, обвішаний солдатськими жетонами.

«До всього, що він робив, він ставився серйозно. Він хотів, щоб світ побачив його роботи. І до фотографії він не ставився, як до чогось незначущого, ні. Я був одним із перших, хто став говорити йому про виставку, і він зі мною погоджувався, але все якось не було часу. Це – талановиті роботи. Його фотографії, я вважаю, не програють роботам досвідчених митців», – зазначив товариш Олексій Розумов на відкритті виставки.

Світлина з виставки Олександра Господа

Світлина з виставки Олександра Господа

«Такий контрастний, як і фото»

Олена Господ встигла побути Олександру офіційною дружиною лише 10 днів. Жінка згадує, їхня «лав-сторі розпочалася п’ять років тому зі знайомства у фейсбуці.

Олена Господ

Олена Господ

Господ? Та заради такого прізвища не гріх і заміж вийти»

Спалахнули почуття. Спілкування на відстані, короткі побачення – все, що мала ця пара, адже чоловік майже увесь час був на службі.

«У нього був такий чорний гумор, як і в мене. Він мені надіслав фотографію з розкопок, там були кістки і череп. Це було… гм… цікаво… Потім я жартувала: «Як – Господ? Це що – прізвище? Та заради такого прізвища не гріх і заміж вийти», – каже жінка.

Світлина з виставки Олександра Господа

Світлина з виставки Олександра Господа

Зрештою, 6 травня 2023 року, коли Олександр був у відпустці, вони з Оленою розписалися. А вже 15 травня він не повернувся з завдання. Зв’язок зник.

«О четвертій ранку він мені відписався, сказав, що йдуть на штурм. Дав телефон свого начмеда. Телефони командирів у мене теж були… А потім, уже ввечері, мені сказали, що він зник безвісти», – говорить Олена.

Фото Олександра Господа

Фото Олександра Господа

Дружина каже: Олександр для неї був і залишається надзвичайною людиною – контрастним, як і зроблені ним світлини, ділиться емоціями жінка.

«Він любить тварин – завжди підгодовує собачок, котиків, любить зброю, любить читати – у нього багато книжок, любить спілкуватися, у нього багато друзів, і друзі багато чого йому прощають, бо він – добряк. Епатажний, не такий як всі, начитаний. А манери – павлоградського «босяка». Такий контрастний, як і фото. Це чіпляє, це цікаво, це закохує…» – каже Олена.

Фото Олександра Господа

Фото Олександра Господа

На фотовиставку «Хроніки Господні» дружина та друзі відібрали 80 світлин бійця.

Усе це – фотографії, які він надсилав їм у месенджери. Оригінали – зникли разом з телефоном Сашка під час штурму.

Виставка бійця, зниклого безвісти, Олександра Господа. Київ, червень 2024 року

Виставка бійця, зниклого безвісти, Олександра Господа. Київ, червень 2024 року

«Концепцію задуманої ним виставки ми зберегли: це зруйновані будинки, понівечені життя, розбиті долі, те, що він хотів донести людям… Але є в нього і така фотографія – розквітла гілочка вишні як надія, як те, що життя перемагає. Мета цієї виставки – здійснення його мрії, це, по-перше. А по-друге, як він сам казав: «Погляньте на обличчя війни моїми очима, бо без візуалізації слова пусті», – говорить дружина бійця.

Виставка в Києві

Виставка в Києві

Після Києва виставка світлин Олександра Господа поїде до Дніпра, потім – до його рідного Павлограда. Попри те, що у списках українських військовополонених, офіційно підтверджених координаційним центром, Сашка немає, дружина й друзі продовжують чекати його додому.

Роботи Олександра Господа на виставці

Роботи Олександра Господа на виставці

«Є надія, що він у полоні. Я знаю, що є такі випадки, коли людина була півтора року в полоні і не мала можливості дати про себе звістку, а вдома її уже поховали декілька разів… Тому, як казав той самий Сашко у скрутній ситуації: «Знаєш, братан, завжди є 1-2%», – каже товариш Іван Абрамов.

Друзі й рідні на відкритті виставки у Києві

Друзі й рідні на відкритті виставки у Києві

Від початку повномасштабної війни, за даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, понад 52 тисячі українців вважаються зниклими безвісти.


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ