Актуально Економіка Країна Новини Суспільство

Золоті кришки. Чому консервація для українців цим літом дуже дорога

Золоті кришки. Чому консервація для українців цим літом дуже дорога

Літо це пора ягід, різноманітних фруктів та овочів. Для багатьох це не просто споживання великої кількості вітамінів, а їх запас на зиму. Останні роки українці частіше заморожували фрукти та ягоди, замість звичного консервування, так як сучасні холодильники на відміну від старих не треба постійно розморожувати, приставка «No frost» є слоганом сучасних морозильних камер та холодильників. 

«Золоті» кришки для українців

Але війна внесла свої корективи, навіть у процес зберігання дарів літа. Багато міст постраждали внаслідок військових дій. У будинках пропадало надовго світло, тому люди, які повидали тимчасово свої помешкання, вертаючись додому, бачили великі потоки зіпсованих ягід, фруктів, м’яса та інших продуктів. Ніхто не знає якою буде майбутня осінь та зима, що буде з їжею, чи закінчиться війна, які нам очікувати ціни на продукти та комунальні послуги. Багато українців вирішили знову повернутись до старого методу зберігання літніх дарів, віддаючи перевагу консервуванню, а не заморожуванню. Багато хто робить консервацію не тільки для себе, а для наших військових, передаючи на фронт м’ясну тушонку домашнього виробництва у банках з механічними закрутками. 

Дійсно, ще з червня можна було із полуниці варити варення, джеми та компоти, за полуницею пішла вишня та черешня, чорниця і малина, вже є огірки, потім будуть яблука, абрикоси, алича та помідори. Взагалі фантазії у наших людей вистачає, що стосується процесу консервування. 

Єдине, що заважає повноцінно займатись запасами на прийдешню зиму, є високі ціни на ті ж ягоди та фрукти, а ще на цукор, сіль, спеції та особливо кришки для консервування. Господарі, які є постійними прихильниками літнього заняття з консервування помітили, що кришки в цьому році аж занадто підскочили у ціні та продовжують і надалі рости. Якщо у травні ціна на механічні кришки кількістю 50 штук коштували приблизно 109 грн, то сьогодні ціна вже зовсім інша. Для прикладу, минулого року кришки від цих же виробників коштували приблизно 50-60 грн за упаковку в 50 штук.

Журналістка NW Юлія Павліченко провела власну перевірку, скільки наразі коштують кришки для консервування у різних місцях Київщини. На ринку в багатьох місцях продаються кришки, отже немає дефіциту, найнижча ціна за механічні кришки упаковкою в 50 штук була 185 грн, а найдорожча 200 грн, одного і того ж виробника. В супермаркетах кришки майже не застати, одна із мереж популярного супермаркету продає їх по ціні за 215 грн того ж виробника, що і на ринку. У магазинах побутових товарів механічні кришки були переважно відсутніми, у продажу були тільки євро-кришки. В Інтернеті ціна приблизно 180-190 грн без доставки. 

Ціни у магазинах

Підводячи підсумок, стає незрозуміло, чому ціна на кришки так підскочили, адже наразі розпал сезону консервування, українці не тільки для себе роблять заготовки, а ще і передають їх на фронт. Як завжди ціни у нас починають «кусатися», коли є попит на певний вид товару, в даному разі мова йде про кришки. Так, можна зрозуміти продавців, адже логістика змінилась у зв’язку з військовими діями, ціни на пальне піднялись, але піднімати настільки ціну несправедливо по відношенню до споживачів. Українці намагаються готуватися до настання зими завдяки консервуванню, адже невідомо, що нас очікує попереду, і які випробування на нас чекають.


4 Травня

Масштабні зміни в роботі громадського транспорту анонсували в Києві

Брінк про удари американською зброєю по території Росії

Повернули лише 3-ох, одного – мертвим. Два роки в полоні військові оркестри: що з ними відбувається?

Україна вже отримала перші партії озброєння з нового пакета від США

Посол США розповіла про цілі пакету допомоги від Вашингтона на 61 мільярд доларів

У Київській області провели рейди: що контролюють (ФОТО)

Традиційні писанки й авторські виставки. Переселенка з Донеччини творить, долаючи трагедію війни

Шойгу, ймовірно, намагається стримати внутрішні очікування напередодні наступу РФ

Брінк розповіла, як США контролюють різні види допомоги Україні

Секрет рекордного врожаю кабачків: видаліть квіти з куща на самому початку

Великдень-2024: привітання у віршах, прозі та листівках

США обговорюють із G7 надання Україні допомоги за рахунок прибутків від активів Росії

3 Травня

Обвинувальний акт на депутатів Київської міської ради передали до суду: що сталося (ФОТО)

експосадовцю СБУ Наумову повідомили про підозру в незаконному збагаченні

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і відновлення пошкоджених ударами РФ енергооб’єктів

Кремль назвав «небезпечними» останні заяви Макрона і Камерона про війну в Україні

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ