Країна Новини Події Політика Суспільство У фокусі

Відбувся обмін полоненими. Серед звільнених є захисники «Азовсталі»

Відбувся обмін полоненими. Серед звільнених є захисники «Азовсталі»

У середу ввечері стало відомо, що з російською стороною Київ провів обмін полоненими. Серед звільнених є захисники «Азовсталі».

Як повідомив один з командирів полку «Азов» Максим Жорін, обмін полоненими провели у середу ввечері, частина «азовців» вдома.

«Нарешті ми змогли повернути ще частину захисників Маріуполя, в тому числі бійців полку «Азов». Сьогодні ввечері відбувся обмін, якого ми так довго чекали. Усі деталі будуть пізніше», – зазначив він у Telegram.

Факт проведення обміну полоненими підтвердив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Гарні новини на ніч. Поки триває обмін, про все не можна. Але щонайменше, голову патрульної поліції (Маріуполя – ред.) Михайла Вершиніна звільнено з полону. Героїчний гарнізон Маріуполя потроху повертається додому», – написав Андрющенко у Telegram.

Він також оприлюднив фото з кількома звільненими українцями.

Перші повідомлення про обмін полоненими почали з’являтися пізно ввечері у вівторок.

Серед звільнених називали імена медика Катерини Поліщук («Пташки»), Мар’яни Мамонової, капітана медичної служби, яка зараз перебуває на останніх місяцях вагітності, Михайла Діанова, старшого сержанта 36-ї бригади (відомого по фото з пораненою рукою), голови патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна, автора фотографій з «Азовсталі» і фото у промені світла Дмитра Козацького та інших.

Пізніше Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими опублікував повний список звільнених з російського полону в результаті обміну 21 вересня.

У штабі повідомили, що серед звільнених – військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби та ДССТ, а також двоє цивільних. 124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 – до рядового й сержантського складу.

Президент Володимир Зеленський на початку червня повідомляв, що в російському полоні перебувають 2500 оборонців заводу «Азовсталь».

  • 20 травня Міністерство оборони Росії заявило, що завод «Азовсталь» у Маріуполі перейшов під контроль сил РФ. Російське відомство заявило, що всього «в полон здалися» 2439 українських військових, які перебували на території заводу. Згодом кілька десятків були обміняні на російських полонених.
  • У ніч на 29 липня був зруйнований один із бараків виправної колонії в окупованому російськими силами селищі Оленівка на Донеччині. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених, яких там утримували. Серед полонених могли бути і бійці «Азову». Україна досі не отримала офіційних списків загиблих військовополонених в Оленівці.
  • 18 вересня російські ЗМІ повідомили, що через буцімто обстріл з боку ЗСУ колонії в Оленівці на Донеччині (ця колонія вже піддавалася руйнуванню з боку саме російських сил – ред.) один український полонений військовий загинув і четверо зазнали поранень. Українська сторона заявила, що не володіє інформацією про постраждалих внаслідок обстрілу.

3 Жовтня

Український легіон розпочав набір добровольців-громадян України у польському Любліні

Бійці «набагато головніші, ніж будь-які забудови» – Зеленський уперше прокоментував вихід із Вугледара

Єврокомісія передала до суду справу Угорщини через закон «про захист суверенітету»

кого і як Кремль заохочує переселятися з РФ на захоплені території України  

Блінкен і Рютте обговорили підтримку України з боку США і НАТО – Держдеп

Ефективні яєчні маски для жирної шкіри голови та сухого волосся

Сибіга каже про необхідність розв’язати питання ексгумації жертв Волинської трагедії

план перемоги, який представив Київ, містить «низку продуктивних кроків»

Зеленський обговорив відновлення інфраструктури з головою USAID Пауер

2 Жовтня

Євросоюз засуджує ракетний обстріл Ізраїлю з боку Ірану

Президентка Грузії не підписала і не наклала вето на закони, що обмежують права ЛГБТ

Посли ЄС схвалили новий режим санкцій, спрямований на гібридні загрози РФ – журналіст

Як не впасти в осінню депресію: зберегти тонус та гарний настрій

Пентагон відреагував на ракетну атаку Ірану на Ізраїль

У CША Венс і Волц провели дебати – переважно обговорювали внутрішні проблеми країни

голова Бюро нацбезпеки Польщі про зміну ядерної доктрини Росії

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ