Економіка Новини Події У фокусі

ВВП України в 2022-му скоротиться дещо менше, ніж прогнозувалося раніше – Світовий банк

ВВП України в 2022-му скоротиться дещо менше, ніж прогнозувалося раніше – Світовий банк

Країни в регіоні Європи та Центральної Азії повернуться до слабкого зростання у 2023 році, «відображаючи негативні наслідки» війни в Україні, йдеться в прогнозі Світового банку.

Світовий банк очікує, що сукупний ВВП країн Європи та Центральної Азії зросте на 0,3 відсотка у 2023 році. Це відбудеться після скорочення, яке зараз прогнозується на 0,2 відсотка цього року, повідомляє Світовий банк в оновленому економічному звіті для Європи та Центральної Asia вийшов 4 жовтня.

Банк зазначив, що прогноз скорочення на 0,2% на 2022 рік є помітним покращенням у порівнянні з червневим прогнозом банку про скорочення на 2,9 відсотка.

Нові прогнози для регіону з 23 країн, в тому числі України та Росії, відображають кращу, ніж очікувалося, стійкість деяких із найбільших економік регіону разом із розширенням програм стимулювання часів пандемії в деяких країнах.

Читайте також: Мінфін: Україна отримає від Світового банку додатково майже 530 млн дол кредиту

У звіті йдеться, що банк тепер очікує скорочення ВВП України на 35 відсотків цього року. Цей показник краще за 45-відсоткове скорочення, прогнозоване навесні цього року.

«Економічна активність (України – ред.) постраждала від руйнування виробничих потужностей, пошкодження сільськогосподарських угідь і скорочення пропозиції робочої сили», – йдеться в звіті.

За оцінками установи, понад 14 мільйонів людей мусили переїхати через війну.

Відновлення та реконструкція вимагатимуть щонайменше 349 мільярдів доларів США, що більше ніж у 1,5 рази перевищує розмір довоєнної економіки України, йдеться у звіті.

Світовий банк також заявив, що війна проти України погіршує перспективи відновлення після пандемії для країн, що розвиваються, в регіоні.

«Накладання криз війни в Україні, пандемії, яка триває, та різкого зростання цін на продовольство та пальне є болючими нагадуваннями про те, що уряди повинні бути готові впоратися з масштабними, неочікуваними потрясіннями, які розгортаються дуже швидко», – коментує віцепрезидентка Світового банку для Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде.

Вона вказує на те, що Україна й надалі потребує «величезної фінансової підтримки, оскільки війна безпідставно триває», а також допомоги з відновленням.

Наразі Світовий банк прогнозує, що економіка Росії скоротиться на 4,5 відсотка в 2022 році в порівнянні з 8,9 відсотка, який прогнозувався в червні. Очікується, що в 2023 році економіка Росії скоротиться на 3,6 відсотка.

В окремій записці про вплив глобальної енергетичної кризи Світовий банк заявив, що тривале припинення постачання енергоресурсів до Європейського Союзу може спровокувати рецесію в країнах Європи та Центральної Азії.

Вплив буде сильнішим на країни, які більше залежать від російського природного газу, і менше на країни, які мають доступ до альтернативних поставок газу або більше внутрішнього виробництва енергії.

До регіональної групи входять Албанія, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Грузія, Казахстан, Косово, Киргизстан, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Польща, Румунія, Росія, Сербія, Таджикистан, Туреччина, Туркменістан, Україна і Узбекистан.


3 Жовтня

Єврокомісія передала до суду справу Угорщини через закон «про захист суверенітету»

кого і як Кремль заохочує переселятися з РФ на захоплені території України  

Блінкен і Рютте обговорили підтримку України з боку США і НАТО – Держдеп

Ефективні яєчні маски для жирної шкіри голови та сухого волосся

Сибіга каже про необхідність розв’язати питання ексгумації жертв Волинської трагедії

план перемоги, який представив Київ, містить «низку продуктивних кроків»

Зеленський обговорив відновлення інфраструктури з головою USAID Пауер

2 Жовтня

Євросоюз засуджує ракетний обстріл Ізраїлю з боку Ірану

Президентка Грузії не підписала і не наклала вето на закони, що обмежують права ЛГБТ

Посли ЄС схвалили новий режим санкцій, спрямований на гібридні загрози РФ – журналіст

Як не впасти в осінню депресію: зберегти тонус та гарний настрій

Пентагон відреагував на ракетну атаку Ірану на Ізраїль

У CША Венс і Волц провели дебати – переважно обговорювали внутрішні проблеми країни

голова Бюро нацбезпеки Польщі про зміну ядерної доктрини Росії

1 Жовтня

«Будемо розмовляти» – Сибіга про намір Польщі пов’язати вступ України до ЄС із темою Волинської трагедії

Кабмін призначив трьох заступників міністрів та не погодив звільнення заступника Умєрова

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ