Країна Новини Події Політика У фокусі

Експерти Київського безпекового форуму проаналізували військово-стратегічну ситуацію на північно-східному напрямку

Експерти Київського безпекового форуму проаналізували військово-стратегічну ситуацію на північно-східному напрямку

Новий російський наступ з північного сходу наразі неможливий, але диверсійні атаки на цьому напрямку є стратегічною загрозою вже нині. Про це йдеться у новому аналітичному огляді Київського безпекового форуму (КБФ), передає NW.

У суспільстві зростає стурбованість щодо можливого повторного наступу на Київ. Обговорюються чергові “двосторонні” маневри ворога в Білорусі та повідомлення ГУР про 48 пускових установок ракет, розгорнутих уздовж кордону з Україною. Тривають атаки диверсійно-терористичних груп та щоденні транскордонні авіа- та артилерійські удари.

Експерти Київського безпекового форуму проаналізували військово-стратегічну ситуацію на північно-східному напрямку.

Новий наступ на Київ залишається незмінною стратегічною ціллю ворога (про що влада регулярно попереджає), і відбуватиметься він здебільшого з північного сходу – як і 2022 р. Однак фахівці вважають, що наразі Росії бракує військ і техніки не лише для повторення такого наступу, а й навіть для відбиття гіпотетичного контрнаступу ЗСУ в бік Брянської та Воронезької областей. Поки немає спроможностей та умов і для повторного нападу з території Білорусі. Адже ворожий наступ на Донбасі відбувається ціною швидкого витрачання резервів.

Розгортання додаткових комплексів “Іскандер” слугувало інтенсифікації ударів балістичними ракетами по Києву й Хмельниччині останніми місяцями. Ключовими проблемами для росіян тут є не розташування пускових установок (вони відносно мобільні), а поповнення запасу самих ракет і, найголовніше, потужність української протиракетної оборони (наразі недостатня).

Головною проблемою на Північному Сході залишається активність ворожих диверсійно-розвідувальних груп, які діють під прикриттям тактичної авіації та артилерії з російського боку кордону.

Східне Полісся (Чернігівщина й Сумщина) – найменш населений і один з найважкодоступніших регіонів України: лісо-болотиста місцевість, “порізана” звивистими річками. Диверсантам тут настільки ж легко, наскільки важко прикордонникам і регулярним силам з бронетехнікою. Ворог додатково “фраґментував” прикордонні райони авіаударами по автомостах через річки у 2022-2023 рр.

Цілі диверсійної активності ворога на Північному Сході:

● “Витиснути” з прикордоння українські сили ППО/РЕБ та авіацію, при тому, що саме на цьому напрямку відбуваються повітряні удари сторін по ключових регіонах одна одної. Для цього, зокрема, ворог вражає місцеву шляхово-мостову, енергетичну, аварійно-рятувальну й медичну інфраструктуру.

● Відтягнути якомога більше сил і техніки ЗСУ від фронту на Донбасі й півдні, де вони стратегічно захищають промислові регіони Харківщини й Подніпров’я.

● Поступово створити диверсійну та тактично-повітряну загрозу для економічних центрів Півночі: Шостки, Сум, Охтирки, Тростянця, Прилук, Чернігова, Бахмача.

Україна обмежена в наземних силах для прикриття Північного Сходу (де вже діють кілька батальйонів територіальної оборони, посилені невеликою кількістю артилерії, танків та дронів), і ще більше – в авіаційних можливостях.

Відтак відповіді на диверсійну загрозу мусять бути здебільшого асиметричними:

● Посилення протидиверсійної роботи Нацгвардії, Нацполіції та СБУ в регіоні.

● Активніша релокація мирного населення й підприємств.

● Збільшення автономності й витривалості місцевої критичної інфраструктури.

● Подальше перенесення повітряної та наземної війни на територію ворога (зокрема й на цьому напрямку – найперспективнішому з усіх).

● Робота із зарубіжними партнерами для отримання протиповітряних і авіаційних спроможностей. Адже повітряні операції стануть вирішальними для контролю над важкодоступними “буферними” районами.


9 Травня

У Києві виявили ризикований багатомільйонний тендер: подробиці

Зеленський припускає, що Росія намагатиметься зірвати Саміт миру

Арсеній Яценюк: Потрібно конфіскувати всі 300 млрд доларів активів Росії й передати їх Україні

Під вигуки «терористи» посол Росії в Польщі поклав квіти до пам’ятника радянським військовим (фото)

Сі Цзіньпін після Сербії відвідує Угорщину

У Київській області проводять рейди та моніторять ситуацію за допомогою БПЛА: причини

“В умовах інтенсивних бойових дій ми працюємо як військове “Глово” – командир підрозділу ударних безпілотників “Mad Hawks”

Рада звільнила з посади віцепрем’єра Кубракова. Він заявив, що з ним це рішення не обговорювали

Косово продовжить підтримувати Україну попри невизнання його незалежності Києвом – голова МЗС

Літня жінка заблукала в Києві: що з нею сталося (ФОТО)

У США ініціювали відставку Джонсона за підтримку України. Палата представників проголосувала проти

8 Травня

Стало відомо, що відбувається на українсько-білоруському кордоні (ВІДЕО)

Посли ЄС схвалили надсилання доходів від активів РФ на потреби України

Україна пройшла у фінал «Євробачення-2024»

Як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Однак тепер це – путінська Росія – Олександр Левченко

Рада дозволила мобілізуватися до ЗСУ деяким категоріям засуджених – депутати

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ