Культура Новини

«Русофіл і захисник Кремля». Що відомо про нового патріарха Болгарської православної церкви? І чи віддаляє це визнання ПЦУ?

«Русофіл і захисник Кремля». Що відомо про нового патріарха Болгарської православної церкви? І чи віддаляє це визнання ПЦУ?

«Русофіл і захисник Кремля». Що відомо про нового патріарха Болгарської православної церкви? І чи віддаляє це визнання ПЦУ?

Новим патріархом Болгарської православної церкви (БПЦ) і митрополитом Софійським обрали митрополита Видинського Даниїла. Його 30 червня обрали делегати Патріаршого виборчого церковного собору. У другому турі – він трьома голосами переміг митрополита Врачанського Григорія. Їх обох разом із митрополитом Гавриїлом Ловчанським десять днів тому Священний Синод обрав кандидатами на патріархи після смерті Неофіта у березні. Новий предстоятель БПЦ має проросійські погляди, захищає Кремль. Чи може це віддалити визнання цією церквою Православної церкви України?

«Усвідомлюючи власну недостойність, я вірю в Божий промисел і Божу підтримку», – сказав журналістам новообраний Болгарський патріарх Даниїл.

Патріарший церковний собор відбувся в академічній залі Болгарської академії наук.

Зі 140 делегатів собору – духовенства і мирян, були присутні 138, для обрання патріарха потрібна більшість у 2/3 з них.

У першому турі за митрополита Григорія проголосувало 64 делегати, за Даниїла – 51, за Гавриїла – 4 бюлетені. В вже у другому турі за Даниїла проголосувало 69 делегатів, за Григорія – 66, також було три недійсних бюлетені.

Згодом у храмі «Святого Олександра Невського» в центрі Софії Даниїл отримав відзнаки – знаки патріаршої гідності – Чесний Хрест і два енгольпіони – з Христом Вседержителем і з Пресвятою Богородицею.

Новфй предстоятель БПЦ Даниїл має прокремлівські погляди і є русофілом

Патріарх Даниїл також отримав зелену патріаршу мантію та патріарший жезл. Мантія зелена, щоб відрізнити її від червоних мантій константинопольських патріархів, наданих їм візантійськими імператорами.

Усвідомлюючи власну недостойність, я вірю в Божий промисел і Божу підтримку

Патріарх Даниїл звершив молебень і благословив болгарський народ.

На святі також були присутні Вселенський патріарх Варфоломій, головний муфтій Болгарії Мустафа Хаджі, президент Румен Радев, керівники парламенту й уряду, а також посол Росії в Болгарії Елеонора Митрофанова.

Вибори патріарха відбуваються «в час випробувань і потрясінь для всього людства», – сказав Радев у своїй промові в храмі.

«Тому ми сподіваємося на Патріарха Даниїла в надії, що він буде стояти на захисті єдності та автокефалії нашої Церкви та добробуту Вітчизни», – додав він.

Вхід в залу Академії наук в Софії, де відбувались вибори нового патріарха БПЦ. Даниїл переміг опонента лише трьома голосами

Вхід в залу Академії наук в Софії, де відбувались вибори нового патріарха БПЦ. Даниїл переміг опонента лише трьома голосами

Що відомо про нового патріарха БПЦ?

Митрополит Відінський Даниїл народився 2 березня 1972 року в Смоляні зі світським іменем Атанас Ніколов. Початкову та середню освіту здобув у рідному місті. Вищу освіту здобув в університеті «Святого Климента Охридського», де почав вивчати англійську філологію, але вже наступного року перевівся на богословський факультет.

Сподіваємося, що Патріарх Даниїл буде стояти на захисті автокефалії нашої Церкви та добробуту Вітчизни

З 1997 року був послушником Хаджидімського монастиря «Святого Великомученика Георгія», через два роки прийняв чернецтво і був висвячений у сан ієродиякона.

У 2004 році був направлений на послух до Роженського Різдвяно-Богородичного монастиря, де був рукоположений у сан ієромонаха, а через два роки став архімандритом.

У 2008 році рішенням Святого Синоду став єпископом у храмі «Святого Олександра Невського».

4 лютого 2018 року обраний митрополитом Видинським.

Які погляди?

Данило відомий своїм відкритим русофільством. Він бурхливо відреагував на закриття Російської церкви в Софії минулого року і висловив обурення після рішення вислати її предстоятеля архімандрита Васіана та двох інших священнослужителів за підозрою в шпигунстві.

«У цей неспокійний політичний час ми хочемо нагадати вам, що політичні упередження, партії, ідеології, політичні альянси, коаліції – все це минає», – сказав тоді Даниїл.

І додав, що залишається лише «Христова правда та любов, які є основою нашої особистої та національної безпеки».

Новий патріарх БПЦ Диниїл. В першій службі на честь його обрання предстоятелем взяла участь посол Росії в Болгарії

Новий патріарх БПЦ Диниїл. В першій службі на честь його обрання предстоятелем взяла участь посол Росії в Болгарії

У листопаді 2022 року, через кілька місяців після початку російського вторгнення в Україну, Даниїл розіслав священнослужителям Видинської єпархії листа з інструкціями, як включати в їхні літургії «особливі прохання про мир».

Говорячи більше політично, ніж духовно, за допомогою наративу путінської пропаганди, Даниїл виправдовує російські злочини в Україні.

Серед його вказівок є пасаж про тенденції «сіяти ненависть до однієї з воюючих сторін, призначеної єдиним і неспровокованим агресором».

У травні 2023 року Видинська митрополія опублікувала відео з монологом Даниїла. На записі майже півтори години він намагається спростувати заяви двох афонських ченців про те, що Україна вде оборонну війну проти агресії Росії, а українці мають право захищатися.

У своєму зверненні Даниїл повторює основні аргументи російської пропаганди та гібридної війни, посилаючись на заяви експертів-міжнародників із сумнівною репутацією та неодноразово цитуючи посла Росії в Болгарії Елеонору Митрофанову.

Цеременія поховання попереднього патріарха БПЦ Неофіта, який помер у березні 2024 року

Цеременія поховання попереднього патріарха БПЦ Неофіта, який помер у березні 2024 року

Болгарська православна церква поки не стала відкрито на чийсь бік. Проте незадовго до своєї смерті Патріарх Неофіт у своєму останньому Богоявленському богослужінні засудив війну, хоча прямо не згадуючи Росію.

Чому так важливо хто патріарх?

Патріарх користується першістю в честі над усіма єпископами, але – на відміну від папи в католицькій церкві – є першим серед рівних. Він представляє церкву перед іншими конфесіями і перед владою. Скликає та керує засіданнями Священного Синоду.

Рішення про те, хто очолить БПЦ, важливе, оскільки вона десятиліттями перебувала під впливом Російської православної церкви (РПЦ), і чи залишиться так і надалі, визначатиме новий патріарх.

Патріарх Даниїл дотримується проросійських поглядів

Патріарх Даниїл дотримується проросійських поглядів

Обрання болгарського патріарха відбувається на тлі протистояння між Вселенським патріархом Варфоломієм і РПЦ, яку він відкрито критикує за підтримку війни Росії проти України. Російський патріарх Кирило активно підтримує військову агресію Москви.

Відносини загострило також рішення Вселенського патріарха надати автокефалію Православній церкві України, яку не визнає Московський патріархат.

Тоді Даниїл Відінський публічно атакував Вселенського патріарха та підтримав позицію Московського патріархату, а Священний Синод БПЦ відмежувався від дій Константинопольського патріарха.

(Оригінал публікації на сайті Болгарської служби Радіо Свобода)


3 Липня

Протирадіаційне укриття для столичної школи коштуватиме понад 120 мільйонів гривень

Ердоган розповів Путіну, що може допомогти в справедливому завершенні війни

У Вашингтоні українська делегація провела консультації з Салліваном

у Держдепі США відреагували на пропозиції Орбана

Міноборони проведе інвентаризацію військового майна: перевірять землю та нерухомість

Ukrainian Freedom Orchestra втретє зазвучить у світі

Нідерланди продовжать підтримку України – новий міністр оборони

В ISW проаналізували пропозиції Орбана щодо миру в Україні

У громаді на Київщині виникли проблеми з водою: до мешканців звернулися з проханням

Олег Сенцов розповів про бої, втрати і фільм «Реал»

Українська делегація зустрілася з Блінкеном під час візиту до США. В ОП назвали теми розмови

2 Липня

У Пущі Водиці продали будинок та землю за підробленими документами (ФОТО)

Німеччина та Польща посилять координацію допомоги Україні – Шольц і Туск

Тотальна цифрова армія? Як працює чат-бот Армія+ та що змінить новий додаток

Берлінська конференція з відновлення України: основні підсумки

Візит Орбана до Києва. Прем’єр Угорщини пропонує припинити вогонь і домовлятися із Росією про мир

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ