Актуально Економіка Новини У світі

Берлінська конференція з відновлення України: основні підсумки

Берлінська конференція з відновлення України: основні підсумки

Цього року Ukraine Recovery Conference проходила в Берліні. Нова ситуація на фронтах російсько-української війни знайшла своє відображення на порядку денному та в самому стилі обговорення. Помітно побільшало прагматики та конкретики. Загалом Україна повернулася з результатами, що вражають: 110 угод на загальну суму 16 мільярдів доларів. Як повідомляє NW, про це повідомила директор департаменту економічної дипломатії МЗС України Людмила Єніна.

За її словами, стратегічною метою URC-2024 було проголошено консолідацію сталої міжнародної підтримки для відновлення, відбудови, реформування та модернізації України. Основний фокус планувалося зосередити на чотирьох напрямках. Перший – залучення приватного сектору для відбудови та економічного зростання. Другий – розвиток людського капіталу. Третій – відновлення громад та регіонів. Четвертий – реформи на шляху євроінтеграції.

Варто відзначити, що Німеччина, як країна що приймала Третю конференцію з відновлення, зосередилась на залученні громадянського суспільства. Тому з самого початку було зроблено акцент на «горизонтальних зв’язках» – між містами, громадами та муніципалітетами. Тож кількість учасників конференції суттєво зросла. Якщо торік у Лондоні участь в URC-2023 взяли представники 400 компаній, то до Берліна завітало понад 2 тисячі політиків, дипломатів, представників бізнесу, муніципалітетів, громадянського суспільства. Змінився власне й фон проведення Конференції. Рік, що минув після зустрічі в столиці Великої Британії, відзначився спробами росії зруйнувати енергетичну інфраструктуру України. Агресія з боку рф набула нових рис – рис війни на знищення. Безпосередній наслідок цих змін – збільшення вартості відбудови України, помітно більша увага до питань відновлення людського потенціалу, до страхування ризиків, до підтримки українського бізнесу тощо“, – зазначила Людмила Єніна.

56

Вона також додала, що усе це додало окремого символічного аспекту URC-2024. Конференція мала продемонструвати єдність демократичного цивілізованого світу навколо відновлення України та наочно показати, що «втома від України» – це хворі фантазії путінської пропаганди. І що наші партнери готові перейти від реагування на наслідки російської агресії до формування цілісної стратегії відновлення нашої країни.

За підсумками URC-2024, можна констатувати, що подія насправді стала проривною. Президент Зеленський, виступаючи на конференції, розповів, що коли на початку року він домовлявся з канцлером Шольцом про її проведення, у нього було головне побажання – «щоб це стало максимально практичним і конкретним; щоб ми вийшли з цієї конференції не тільки з риторикою, а з угодами, які стануть економічним зростанням». Можна констатувати, що так і вийшло. Насамперед є чітке розуміння, що потребу в зовнішньому фінансуванні на 2024 рік, яка сягає 38 мільярдів доларів, буде закрито“, – сказала директор департаменту економічної дипломатії МЗС України.

Наступні серед найбільш ресурсних проєктів:

  • Альянс стійкості малого та середнього бізнесу для України. В його межах будуть реалізовані ініціативи на підтримку малого та середнього бізнесу в Україні, які постраждали від війни, відбуватиметься кредитування мікро- та малих підприємств. Загалом за цим напрямком маємо зобов’язань на 7 мільярдів євро.
  • Підписано перші гарантійні угоди на суму 1,4 мільярда євро в рамках інвестиційного компонента програми Ukraine Facility. Це має відкрити доступ до інвестицій загальним обсягом до 6 мільярдів євро.
  • Програма перенавчання фахівців SkillsAlliance з фінансуванням до 700 мільйонів євро. Мета програми – надати можливість перекваліфікації та кваліфікації для понад 180 тисяч українців упродовж наступних трьох років.

Окрема група домовленостей пов’язана з підтримкою енергетики. Маємо Пакет допомоги на підтримку енергетики від США – 824 мільйони доларів. Оголошено про започаткування Норвезько-українського енергетичного партнерства, укладено Спільну декларацію з Німецькою Торгово-промисловою палатою щодо зеленої енергетики та забезпечення стабільності українського енергосектору“, – уточнила вона.

У цілому укладено 14 угод між українськими та німецькими і міжнародними бізнес-партнерами на суму в понад 560 мільйонів євро. Відтепер серед партнерів України – такі знані лідери ринків, як Siemens Energy AG, Siemens Energy Global GmbH & Co. KG, Deutsche Bank AG, GE Vernova, GOLDBECK SOLAR Investment GmbH, NOTUS Energy Invest Ukraine GmbH, Voith Hydro, SwedishDevelopment Financial Institution.

Ще одна важлива новина. У рамках Координаційної групи з питань енергетики G7 партнери взяли на себе зобов’язання виділити понад 1 мільярд доларів додаткового фінансування та іншої допомоги для покриття нагальних потреб українського енергетичного сектору. Також маємо домовленості щодо дофінансування гуманітарного розмінування землі. Укладено Угоди про страхування ризиків на суму в понад 350 мільйонів доларів. Отже, загальний підсумок такий: Конференція з відновлення в Берліні виправдала наші очікування. Якщо в Німеччину ми їхали з переліком потреб, то поверталися з переліком рішень і механізмів їх виконання. Ми щиро вдячні насамперед німецькій стороні за чудову організацію та підтримку України. Велика подяка всім нашим партнерам і донорам за готовність вкладатися ресурсами та досвідом у відновлення й модернізацію України. Попереду величезний обсяг роботи, але підсумки URC-2024 надають впевненості, що вона Україні до снаги“, – розказала директор департаменту економічної дипломатії МЗС України Людмила Єніна.


4 Липня

Мешканці Київщини ошукали покупців майже на 200 тисяч гривень: що “продавали” (ФОТО)

припинення вогню в Україні не буде до початку переговорів

через російський удар по селу загинула місцева жителька

«Потужний менеджер, робить те, що кажу йому я» – Зеленський про повідомлення щодо великого впливу Єрмака

Тонни шкідливих речовин потрапили в атмосферу на Київщині: причини

родичі посадовців у Києві могли виїхати за кордон під приводом супроводу дітей-сиріт 

Подовжуючий манікюр зі смужками: художні ідеї у літній тематиці

Такер Карлсон, який записував Путіна, анонсував інтерв’ю з Зеленським

У Києві на Виноградарі продовжує зникати унікальне озеро Синє (ФОТО)

В “Укрзалізниці” анонсували нові правила перевезення: що зміниться

Зеленський відреагував на новий пакет військової допомоги від США

3 Липня

Протирадіаційне укриття для столичної школи коштуватиме понад 120 мільйонів гривень

Ердоган розповів Путіну, що може допомогти в справедливому завершенні війни

У Вашингтоні українська делегація провела консультації з Салліваном

у Держдепі США відреагували на пропозиції Орбана

Міноборони проведе інвентаризацію військового майна: перевірять землю та нерухомість

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ