Новини Суспільство У світі

Гастрономічні традиції народів світу як феномен суспільного життя

Гастрономічні традиції народів світу як феномен суспільного життя

Країна Китай, повна назва якої «Китайська народна республіка», знаходиться в Азії, і вважається великою, потенційною і конституційно-соціалістичною державою. В народі навіть є така приказка: «Все, що не робиться, робиться в Китаї». І дійсно, майже всі товари нашого вжитку виготовлені у Китаї, зустрічаються навіть наші українські вишиванки їхнього виробництва, передає NW

Культура Китаю є однією із самих древніших, яка мала вплив на розвиток культури багаточисленних сусідніх держав, що населяли величезні території Монголії, Тібету, Індокитаю, Кореї і Японії. Вона поклала початок таким наукам, як астрономія та астрологія, адже саме Китайська астрологія асоціюється, кожен рік із 12 тваринами, які символізують прийдешній рік. Крім того, відомі винаходи теж беруть свій початок саме з Китаю: друковані книги; фарфор; шовк; дзеркала; парасольки і повітряні змії. Китайська каліграфія дійшла до рівня художньої форми мистецтва. А ще – філософія, живопис, література, музика, театр, кінематограф та спорт відомі на весь світ. 

Прапор Китаю

Кожному з нас, якщо запитати, яка основна страва Китаю, спадає на думку в першу чергу рис. І це не дивно, адже вирощування такої зернової культури як рис, бере свій початок з Піднебесної. Рис є головним із основних продуктів харчування китайців. Рис, звісно ж, найвищого сорту, як правило білий. Рис крім того, що варять і смажать, ще готують локшину; рисові млинці; страви на пару, навіть для виготовлення алкогольних напоїв та оцету. Історія китайської кулінарії розпочалась ще з неоліту, і з часом в різних регіонах з’явились власні уподобання, в залежності від клімату та придворної моди. В китайську кухню було інтегровано іноземні інгредієнти, і традиції приготування їжі. Звісно, є специфічні кулінарні особливості, які характерні для людей різного соціального класу і національності. До найбільш відомих страв китайської кухні, які відомі на весь світ відносяться: качка по-пекінські черепаховий суп, смажений рис, столітнє яйце дімсам, свинина в кисло-солодкому соусі, акулячі плавники. 

Китайська кухня дуже різноманітна щодо використання спецій та приправ. Найпопулярніші приправи це імбир, часник, білий перець, кунжутне масло, кориця, кріп, коріандр та петрушка. А також різноманітні смачні соуси: соєвий, рибний, рисовий оцет, устричний і хойсинський. Для надання відтінку вишуканого смаку часто додають сушені гриби, мальки креветок, мандаринову цедру і сичуанський перець. 

Найвідоміша китайська страва «Китайський суп з локшиною»

Для вегетеріанців смачні страви теж знайдуться. Дуже смачно готують китайці пекінську капусту; китайське броколі; стеблі гороху; крес-салат; листя гірчиці з селерою. Такий інгредієнт, як соя також дуже популярний в китайській кулінарії. Вона є одним із головних постачальників білка в китайському раціоні, особливо полюбляють китайці споживати соєве молоко, соєву пасту, соуси та масло на основі сої. 

Улюблена страва вегетаріанців «Пекінська капуста»

Найперша жадана страва для туристів у китайському ресторані «Куряче м’ясо у кисло-солодкому соусі з рисом». Китайська кухня поєднує в собі багато регіональної кулінарії, яка вкупі має назву «Вісім кухонь Китаю». Всі вони відрізняються одна від одної через кліматичні умови, розташування в географічному положенні, історію та стиль регіону. Наприклад, в такому регіоні як Сичуань користується популярністю запікання їжі, а в Цзянсу навпаки тушіння страви після обжарювання. 

Найголовнішим під час вживання їжі під час званої вечері, важливої зустрічі чи бізнес-переговорів, необхідно хвалити їжу і майстерність кухаря. Наприклад, якщо на столі лежить риба, то в ніякому випадку не можна її перевертати, якщо присутній моряк чи хтось з присутніх має родича моряка. Якщо для нашого етикету недопустимо голосно вживати їжу за столом, то в Китаї навпаки необхідно голосно чавкати і причмокувати. Якщо їжа впала, то її не піднімають з підлоги. Якщо китайці йдуть у заклад харчування, то завжди платить той, кому дають єдине на стіл меню, як в нас кажуть «як вже повезе». Тому дипломатів перед відрядженням до Китаю обов’язково проводять навчання щодо етикету харчування, адже можна легко отримати увагу і гарне ставлення від китайців при правильній поведінці. І навпаки зіпсувати відносини поводячись не по їх правилам. Тому ретельно потрібно готуватися до поїздки у таку незвичайну країну як Китай, і неважливо ким буде людина у подорожі як турист, бізнесмен чи дипломат. 

Бесіда за столом звісно має місце у Китаї, але ніякого серйозного спору не повинно бути, а потрібне жвавість спілкування; легкість у словах; і навіть просто поділитись своєю радістю із присутніми за столом. Самий головний закон столового етикету Китаю це повага. Особливу честь надають старшим членам сім’ї, вчителям і кожному гостю. Саме перед ними в першу чергу ставлять найкращі страви, або повертають кращою стороною. Наприклад, якщо подають рибу, то її повертають до почесних гостей головою. Найголовнішим завданням господаря є нагодувати якнайбільше своїх гостей, щоб потім про нього казали, який він щедрий, добрий і турботливий. 

Китайці дуже цінять гастрономію і вживають в їжу багато саме місцевих рослин і тварин. Кухарі в Китаї мають такий же статус, як і важливі чиновники. Наприклад, згідно старовинної легенди засновник династії Шан назначив прем’єр-міністром свого кухаря. Багато мислителів вважали кухарів достойними поваги для наслідування, так як правитель повинен добре готувати своїх людей. 

Великій гострій критиці на Заході піддавали китайцям за їхню любов до поїдання собак, кішок і мавп. Цій жахливій як на мою думку традиції, вже більше 500 років. Лише 2 роки тому було проголошено, що в Китаї заборонено розводити собак для продовольчих цілей. Хоча дивлячись різноманітні програми про подорожі просто даєшся диву, що на різних континентах тільки не вживають, а китайці в цьому беруть першість, головне їм про це не говорити, знаходячись у Китаї. 


4 Травня

Путін розшукує Зеленського і Порошенка. Видається смішно – Арсеній Яценюк

Масштабні зміни в роботі громадського транспорту анонсували в Києві

Брінк про удари американською зброєю по території Росії

Повернули лише 3-ох, одного – мертвим. Два роки в полоні військові оркестри: що з ними відбувається?

Україна вже отримала перші партії озброєння з нового пакета від США

Посол США розповіла про цілі пакету допомоги від Вашингтона на 61 мільярд доларів

У Київській області провели рейди: що контролюють (ФОТО)

Традиційні писанки й авторські виставки. Переселенка з Донеччини творить, долаючи трагедію війни

Шойгу, ймовірно, намагається стримати внутрішні очікування напередодні наступу РФ

Брінк розповіла, як США контролюють різні види допомоги Україні

Секрет рекордного врожаю кабачків: видаліть квіти з куща на самому початку

Великдень-2024: привітання у віршах, прозі та листівках

США обговорюють із G7 надання Україні допомоги за рахунок прибутків від активів Росії

3 Травня

Обвинувальний акт на депутатів Київської міської ради передали до суду: що сталося (ФОТО)

експосадовцю СБУ Наумову повідомили про підозру в незаконному збагаченні

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і відновлення пошкоджених ударами РФ енергооб’єктів

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ