Здоров'я Медицина Новини

На базе Запорожской областной клинической больницы открыли телемедицинский центр

На базе Запорожской областной клинической больницы открыли телемедицинский центр

Сегодня, 5 ноября 2020 года в Запорожье состоялось официальное открытие областного телемедицинского центра, созданного на базе Запорожской областной клинической больницы. Создание центра состоялось при содействии Запорожской областной государственной администрации, передает NW (укр.).

Центр координуватиме процес надання телемедичних консультацій між лікарями первинної ланки та лікарями-спеціалістами. Телемедичне консультування здійснюватиметься за допомогою технічних рішень професійної телемедичної платформы Medinet. 

Під час консультацій лікарі зможуть пересилати у захищеному електронному вигляді інформацію про пацієнта, включаючи дані електрокардіографії, УЗД, рентгенодіагностики, МРТ, що забезпечує ефективну комунікацію сімейного лікаря (терапевта, педіатра) з вузькопрофільним спеціалістом. Як результат, пацієнт оперативно отримує офіційну консультацію профільного лікаря, не залишаючи межі свого населеного пункту.  

Станом на 5 листопада телемедична мережа об’єднала понад 50 медичних закладів міста та області, і процес приєднання закладів триває. Навчання пройшли понад 270 лікарів, проведено 144 тестові консультації.

«Сама ідея впровадження телемедичних рішень в Запорізькій обласній лікарні, звісно, обговорювалась вже давно. Але COVID-19 та політична воля керівництва регіону дала цим ідеям поштовх та значне прискорення. Для реалізації телемедичного центру нами було виділено приміщення, зроблено ремонт та закуплено технічне забезпечення, сформовано штат координаторів та технічних спеціалістів. На сьогодні нами сформовано колектив із 68 лікарів, що будуть надавати телемедичні консультації із 20 найзатребуваніших спеціалізацій. Також ми впровадили регламенти, що забезпечують швидку реакцію та найкоротші терміни виконання заявок на телемедичні консультації», – повідомив Ігор Шишка, директор Запорізької обласної клінічної лікарні. 

Також він повідомив, що для усіх закладів, які надсилають до центру запит на телемедичні консультації, центр працює безоплатно. Тобто, лікарі первинки та вторинки вільні консультуватись з його фахівцями без додаткових для себе витрат.

«Перша робоча зустріч-ініаціція створення телемедичної мережі в Запорізькій області відбулася 9 вересня цього року. Це була зустріч з лікарями первинної ланки, які на сьогодні перебувають в авангарді епідеміологічної ситуації та як ніколи потребують як практичної допомоги від колег вторинки та третинки, так і відчуття тилу від усієї медичної спільноти. Сьогодні – 5 листопада. Тобто, всього за 39 днів від першої зустрічі ми відкриваємо телемедичний центр. Тому дякую всім і кожному хто долучився, бо в такі терміни проекти подібного масштабу можуть реалізувати тільки професіонали та по справжньому сильні команди», – зауважила у своєму виступі Олена Теряєва, заступник голови Запорізької ОДА.

Вона також повідомила, що при створенні телемедичної мережі дуже став в нагоді і той факт, що ще до початку пандемії в області було закуплено понад 100 мобільних діагностичних комплексів для лікарів первинки – для мобілізації ЦПМСД в селах регіону. На що було витрачено понад 11 млн грн. 

За даними О. Теряєвої, на сьогоднішній день до телемедичної мережі Запорізької області на первинці підключено 33 заклади із 47 запланованих. Що стосується вторинки, то тут, в першу чергу, були підключені опорні заклади охорони здоров’я, а саме – 20 закладів із 24 запланованих. Також у мережу ввійшли усі ключові установи третинного рівня, а це 6 із 10 запланованих.

«У всіх закладах, що приєдналися, наразі триває навчання та проведення тестових навчальних консультацій. Зокрема, станом на 3 листопада проведено 144 тестових консультацій та 25 реальних «бойових» від найініціативніших учасників мережі. Але офіційно стартом «бойової» роботи телемедичної мережі вважаємо сьогоднішній день – 5 листопада», – підкреслила О. Теряєва.

«Коронавірус не залишає нам вибору. Мусимо активно розвиватися і протиславляти йому всі можливі засоби. І телемедицина у цьому відношенні є одним із найдієвіших інструментів. З того, що я сьогодні побачив, мені зрозуміло: телемедицина в нашому регіоні вже є і від сьогодні буде активно розвиватися. А це дуже великі нові можливості для сфери медицина в цілому», – відзначив на відкритті телемедичного центру Віталій Боговін, голова Запорізької ОДА. 

Серед нових можливостей голова ОДА назвав, по-перше, нову якість медичної допомоги за рахунок консультацій лікарів первинки висококваліфікованими лікарями обласних закладів та базових лікарень інтенсивної допомоги дистанційно. По-друге,  доступність медицини, адже якісну допомогу тепер отримають усі мешканці Запорізької області, незалежно від місця проживання. По-третє, телемедицина дає економію часу та коштів хворих людей на поїздки до обласних закладів і віддалених населених пунктів. Крім того, вона рятує життя людей, коли консультація потрібна швидков умовах критичного стану хворого і неможливості його транспортування. І саме головне на сьогодні – телемедицина дозволяє в умовах COVID-19 уникати зараження лікарям і пацієнтам дякуючи дистанційності консультацій.

У свою чергу, Андрій Заяць, співзасновник групи компаній IT4Medicin, яка є розробником телемедичної системи Medinet, додав, що запуск телемедичного центру в Запоріжжі справді був найшвидшим і найзлагодженішим на даний момент в Україні.

«За короткий час в області не тільки відкрили центр, а й побудували розгалуджену телемедичну систему, провели навчання лікарів. А головне, пояснили кожному лікарю, чому сьогодні телемедицина не просто додаткова послуга у медзакладі, а необхідний для кожного лікаря інструмент», – зазначив А. Заяць.

Нагадаємо, Запорізька область стала другою в Україні, після Одеської області, де утворено повну вертикально інтегровану систему телемедичних консультацій. 

 Для довідки:

Medinet – професійна телемедична мережа України для всіх рівнів медичної допомоги. Вона дозволяє проводити професійні телемедичні консультації між лікарями первинної медичної ланки (терапевтам, сімейним лікарям, педіатрам) та вузькопрофільними лікарями. На сьогодні мережа об’єднує понад 370 медзакладів та близько 4300 лікарів в Одеській, Харківській, Житомирській, Запорізькій областях. В рамках мережі проведено понад 14 000 телемедичний консультацій лікар-лікар. Телемедична мережа Medinet також дозволяє фіксувати, збирати статистику та робити аналітику, пов’язану з консультаціями щодо захворюваності на коронавірус COVID-19. 


26 Квітня

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо

У Києві висадять спеціальні рослини та траву, яку не потрібно буде косити

Законодавство України не має інструментів для примусового повернення чоловіків з-за кордону – Фріс

з якою метою і як це може вплинути на війну Росії проти України

Міноборони Естонії заявляє про передачу Україні двох патрульних катерів

Міністра Сольського звільнили з-під варти – Мінагропрод

Майже 30 ударів ножем: на Київщині чоловік напав на знайомого

21-е засідання «Рамштайну» відбудеться 26 квітня

ВАКС вирішив взяти Сольського під варту з можливістю внесення застави

9 помилок у щоденному догляді, які прискорюють старіння шкіри

Викрили міжнародний канал контрабанди наркотиків до України під виглядом дитячих іграшок

Компанія, пов’язана з сім’єю президента Узбекистану, заробила мільйони доларів на контрактах з урядом (розслідування)

тисячі українців незаконно утримуються Росією на окупованих територіях

25 Квітня

У Києві не демонтуватимуть колишню Арку дружби народів: у чому причина

«Складне питання». У Держдепартаменті США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків із-за кордону

Київським учням та освітянам надаватимуть психологічну допомогу у випадку надзвичайних ситуацій

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ