Актуально Думка Новини Політика У світі

Що не так з “мирним планом” Китаю

Що не так з “мирним планом” Китаю

У першу річницю війни в Україні Пекін оголосив про «мирний план», а точніше про свою позицію щодо завершення російсько-української війни. Він має 12 пунктів. Президент України Володимир Зеленський привітав його, зазначивши, що Китай зараз активно цікавиться ситуацією в Україні, зазначивши, що хотів би зустрітися з Сі Цзіньпіном, і що це піде на користь двом країнам та безпеці в світі. Те, що Китай заговорив про Україну, непогано. Але питання в тому, що буде після слів. Про це у своїй авторській колонці для NW розповів історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

«Мирний план Китаю закликає сторони погодитися на поступову деескалацію та застерігає від використання ядерної зброї. Він підтримує принцип територіальної цілісності, а також закликає до припинення вогню, відмови від менталітету холодної війни та вирішення гуманітарної кризи. Насправді китайський план лише повторив те, що вже публічно говорило китайське керівництво», – зазначає дипломат.

Він також зазначив, поки що Пекін не відповів на пропозицію про проведення саміту двох лідерів. Тривале ухилення від цієї важливої ​​зустрічі може свідчити про те, що Китай готував свій план у «рукавицях». Це лише підтвердить обґрунтовану підозру, що Пекін знав про підготовку російського нападу на Україну, але не попередив Путіна про небезпеку реалізації такої авантюри світового масштабу. Не виключено, що Путін пообіцяв Пекіну швидку війну і отримав якщо не зелене світло, то і не червоне.

За його словами, найвищі посадовці ЄС і НАТО скептично поставилися до пекінського документа щодо російсько-української війни, а багато аналітиків оцінили пропозицію як одну з найгірших дипломатичних ініціатив, яка не пропонує нічого нового. Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував китайську мирну пропозицію, оцінивши, що там не йдеться про виведення російських військ з території України. Хоча Пекін заявляє про нейтралітет у війні в Україні, він має «безмежну дружбу» з Росією та відмовився критикувати вторгнення Путіна.

«Тісна взаємодія Пекіна з Москвою в останні дні спонукала лідерів США та Європи звинуватити китайський уряд у тому, що він поділяє погляди Росії на війну. Президент Байден також прокоментував пропозицію Пекіна: «Я не бачив у плані нічого, що вказувало б на те, що є щось, що було б корисно комусь, окрім Росії». Президент США заявив, що не в інтересах Пекіна допомагати Кремлю, додавши, що «поки що немає доказів», що китайська військова техніка прямує до лінії фронту. Але офіційні особи США попереджають, що Китай уже надає Москві нелетальну військову допомогу, таку як уніформа та бронежилети. Захід також незадоволений постачанням Китаєм до Росії великої кількості компонентів «подвійного призначення», таких як навігаційне обладнання, комп’ютерні чіпи та запчастини до автомобілів», – наголошує Левченко.

Дипломат також додає, що Пекін практично увійшов у води великої політики припинення російської військової агресії проти України, яку він називає конфліктом. Пропозиція Китаю не відповідає позиції Києва та західних союзників, але і позиції Москви. У Пекіні усвідомлюють, що діють окремо від усіх. Але у випадку відправки зброї до Москви, це поставить Пекін поруч із країною-агресором. І в такому випадку весь вільний світ принципово змінить політичний компас своїх відносин з Китаєм.


4 Травня

Путін розшукує Зеленського і Порошенка. Видається смішно – Арсеній Яценюк

Масштабні зміни в роботі громадського транспорту анонсували в Києві

Брінк про удари американською зброєю по території Росії

Повернули лише 3-ох, одного – мертвим. Два роки в полоні військові оркестри: що з ними відбувається?

Україна вже отримала перші партії озброєння з нового пакета від США

Посол США розповіла про цілі пакету допомоги від Вашингтона на 61 мільярд доларів

У Київській області провели рейди: що контролюють (ФОТО)

Традиційні писанки й авторські виставки. Переселенка з Донеччини творить, долаючи трагедію війни

Шойгу, ймовірно, намагається стримати внутрішні очікування напередодні наступу РФ

Брінк розповіла, як США контролюють різні види допомоги Україні

Секрет рекордного врожаю кабачків: видаліть квіти з куща на самому початку

Великдень-2024: привітання у віршах, прозі та листівках

США обговорюють із G7 надання Україні допомоги за рахунок прибутків від активів Росії

3 Травня

Обвинувальний акт на депутатів Київської міської ради передали до суду: що сталося (ФОТО)

експосадовцю СБУ Наумову повідомили про підозру в незаконному збагаченні

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і відновлення пошкоджених ударами РФ енергооб’єктів

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ