Країна Новини Події Політика Суспільство

Справа редактора Mind.ua Євгена Шпитка: Львівський апеляційний суд поновив строки оскарження, проте не зняв арешт з майна медійника

Справа редактора Mind.ua Євгена Шпитка: Львівський апеляційний суд поновив строки оскарження, проте не зняв арешт з майна медійника

Львівський апеляційний суд сьогодні за результатами розгляду скарг захисту головного редактора онлайн-видання Mind.ua Євгена Шпитка щодо арешту майна у так званій справі “про торгівлю гумдопомогою” (№461/2131/22) постановив поновити строк на апеляційне оскарження ухвал слідчого судді.

Про це за підсумками слухань після нарадчої кімнати оголосив голова судівської колегії Альберт Белена.

Втім, в частині інших вимог захисників медійника колегія суддів (у складі — Белена, Головатий В.Я., Маліновська-Микич О.В.), зокрема, зняття арешту з майна, апелянтам відмовила.

Поновити представнику Шпитка адвокату Мехеди… строк апеляційного оскарження рішення слідчого судді Галицького районного суду міста Львова. Апеляційну скаргу представника Шпитка Мехеди… залишити без задоволення. Ухвалу слідчого судді Галицького райсуду від 10 травня 2022 року залишити без змін. Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає”, – оголосив суддя Белена.

Раніше захист Шпитка подав дві апеляційні скарги щодо арешту майна (особистих банківських карток головреда; автівки, що належить іншій особі, вилучені при обшуку каски, бронежилети; банківські картки і рахунки контрагентів, які теж фігурують у кримінальному провадженні; та на земельну ділянку) і просив суд скасувати відповідні ухвали Галицького райсуду.

У свою чергу державний обвинувач проти всіх апеляційних вимог представників Шпитка та третіх осіб заперечував. Втім, не представив суду та присутнім низку доказів. Наприклад, виписки з банків про рух коштів, які нібито перераховувались Шпитку на гуманітарну допомогу.

Під час судових дебатів Євген Шпитко заявив, що він взагалі не збирав з донаторів ніяких коштів на гуманітарну допомогу військовим як волонтер, а справа набула ознак політичної. Відтак, за його переконанням, всі аргументи слідства — притягнуті за вуха.

Вже після засідання та рішення колегії прокурор відмовився коментувати журналістам ці судово-юридичні нестикування й колізії слідства, порадивши звертатися за офіційними роз`ясненнями до пресслужби відомства. 

Нагадаємо, 5 травня Шпитка затримали у Львівській області, а двома днями пізніше рішенням Галицького районного суду м. Львова йому обрали запобіжний захід: 60 днів тримання під вартою у Львівській установі виконання покарань №19 з правом внесення застави в розмірі 2 млн грн.

Затримання відбулося нібито за «торгівлю гуманітарною допомогою». Євген став підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 201-2 КК України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, здійснене організованою групою).

Дмитро Дубенський, спеціально для NW


25 Квітня

Україна та Португалія розпочали переговори щодо укладення безпекової угоди – ОП

Зроблять твій образ «дорогим»: стильні аксесуари на весну, які вказують на вишуканий смак

Стало відомо, який вирок понесе чоловік за жорстоке вбивство співмешканки

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку – міністр

24 Квітня

Росія прагне захопити або знищити енергогенеруючі потужності України – Олександр Левченко

У Києві фіксують рекордне водопілля: чи є загроза для столиці

Байден підписав закон про виділення 61 мільярда доларів Україні

спогади про море, любов і унікальні керченські страви

як Росія використовує українські корисні копалини та заробляє на них

Грузія продовжила термін безвізового перебування для громадян України до трьох років

«Беремо до відома». В ЄС відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном

На Київщині утилізують відходи від зруйнованих окупантами об’єктів: як це працює

в Україні створять єдину систему надання допомоги пораненим за стандартами НАТО

Історичне голосування і важливий сигнал: Дмитро Лубінець оцінив рішення Сенату США

Це «тимчасовий крок» – МЗС про обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

Косметологи розповіли, які прості способи допоможуть підтягнути в’ялу шкіру

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ