Актуально Новини Політика У світі

Вступ України до ЄС стане подією глобального значення для об’єднаної Європи – Олександр Левченко

Вступ України до ЄС стане подією глобального значення для об’єднаної Європи – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

25 червня ц.р. під час Міжурядової конференції у Люксембурзі розпочалися офіційні переговори про вступ України до ЄС. Україна перебуває на завершальній стадії процесу набуття повноправного членства в Євросоюзі. Після інавгураційної частини на Міжурядовій конференції відбулися шість кластерів переговорів для приведення законодавства України у відповідність до стандартів ЄС. Після висновку Єврокомісії про успішне завершення переговорів та досягнення Україною відповідності критеріям вступу відбудуться підписання відповідної угоди та її ратифікація парламентами усіх держав-членів. Членство в Євросоюзі може надати Україні багато політичних, економічних та суспільних переваг, зміцнить зв’язок з сьогоднішніми партнерами і стійкість держави в тому числі в протидії російській агресії. Вступ України до ЄС стане подією глобального значення для об’єднаної Європи, тому президент Європейської ради Шарль Мішель назвав історичним моментом старт переговорів про вступ з Україною, які почалися 25 червня ц.р., але попередив про довгий шлях попереду. На його думку, Україна і Молдова розпочинають справжню трансформацію до повноправного членства в ЄС, а це особливий момент для обох народів і стратегічний крок для ЄС. Початок переговорів про вступ шляхом проведення перших міжурядових конференцій є ключовою віхою. Це також доказ величезного прогресу, якого досягли обидві країни на шляху до європейської інтеграції, незважаючи на серйозні виклики, з якими вони зіткнулися і продовжують стикатися. За словами Ш.Мішеля, зусилля України викликають ще більше захоплення, враховуючи, що загарбницька війна Росії проти України спричинила безпрецедентні труднощі та негаразди. Мішель підкреслив, що і Україна, і Молдова продемонстрували вражаючу відданість реформам і наближенню до європейських цінностей. Трансформаційні кроки, зроблені в таких сферах як верховенство права, управління та судова система, дають надію і чітко вказують на непохитне прагнення приєднатися до європейської сім’ї. Підтримка власних суспільств також має вирішальне значення на цьому шляху. Однак, за словами Ш.Мішеля, це лише початок довгого процесу, шлях попереду вимагатиме постійних зусиль, відданості та подальших суттєвих реформ. Україні та Молдові необхідно буде продовжувати роботу над зміцненням інституцій, продовжувати боротьбу з корупцією та підвищувати економічну стабільність, щоб відповідати високим стандартам повноправного членства в ЄС. Голова Європейської ради запевнив, що Європейський Союз через свої інституції та держави-члени готовий підтримувати Україну та Молдову на кожному кроці цього шляху.

Відзначив цю видатну подію і президент України Володимир Зеленський, заявивши, що це історичний день, коли ми переходимо до фактичних, реальних переговорів із Європейським Союзом щодо членства України, нагадавши, що Київ підписав заяву на вступ до ЄС ще 28 лютого 2022 року, тобто через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення Росії. У червні 2022-го року Україна здобула статус країни- кандидата, а в грудні 2023 року отримала політичне рішення щодо початку переговорів. Але саме від 25 червня 2024 р. відраховуватиметься старт перемовин про членство у Євросоюзі. Глава Української держави подякував усім, хто захищає Україну та її народ. “Нас уже ніколи не збити зі шляху до об’єднаної Європи, до нашого спільного дому всіх європейських націй. Дім, який має бути мирним!”, – резюмував В.Зеленський.

Глава МЗС Бельгії, що зараз головує в ЄС, Аджа Лябіб на міжурядовій конференції в Люксембурзі наголосила,  що виконання Києвом реформ визначатиме темпи на шляху до членства у Європейському Союзі. За її словами, процес переговорів спрямований на те, щоб Київ повною мірою перейняв так звані засадничі норми і правила Євросоюзу і таким чином забезпечував їхнє практичне виконання. ЄС очікує, що Україна продовжить демонструвати надійність обіцянок і політичної волі, впроваджуючи необхідні реформи і досягаючи відчутного прогресу. Активна участь громадянського суспільства у процесі реформ залишається важливою для досягнення успішного їх впровадження у довгостроковій перспективі. Глава бельгійської дипломатії наголосила, що Україні потрібно буде продовжити реформи у сфері верховенства права і базових прав людини, посилювати демократичні інституції, продовжувати реформу державного управління, а також рухатися до відповідності економічним критеріям. Особливу увагу слід буде приділити судовій реформі, боротьбі з корупцією, а також захисту і недискримінаційному ставленню до осіб, що належать до національних меншин. “Прогрес за фундаментальним кластером визначатиме загальні темпи переговорів. Щоби забезпечити незворотність прогресу у всіх цих сферах та повноту й ефективність реформ, Єврокомісія продовжить ретельно відстежувати прогрес і регулярно звітувати Європейській раді”, – підсумувала глава бельгійського МЗС. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також виступила зі зверненням, зазначивши, що “ми стоїмо на порозі важливого і трансформаційного моменту для двох країн і для нашого союзу. І ми відзначаємо цінності та принципи, які тримають нас разом. Люди в Україні та Молдові продемонстрували непохитну прихильність і рішучість, щоб бути частиною ЄС, здійснюють масштабні реформи, попри часи війни і потрясінь. Шлях попереду буде складним, але сповненим можливостей».

Треба зазначити, що шлях до остаточного членства в ЄС Україна має намір успішно подолати не дивлячись на усі складнощі. Український народ завжди був частиною європейської цивілізації і поділяє її цінності не тільки на державному, чи суспільному рівні, він є європейським генетично.


29 Червня

Відключення світла на Київщині призвело до трагедії: подробиці

За час повномасштабного вторгнення Україна звільнила з полону 3 310 людей – Зеленський

Президент підписав закон про перезавантаження Бюро економічної безпеки

МВФ схвалив надання Україні 2,2 млрд доларів – їх спрямують на бюджетну підтримку

Посадовець держпідприємства фальсифікував висновки про якість харчових продуктів

Відень став шпигунським центром Росії в Європі

У Пентагоні прокоментували повідомлення про ймовірність роботи американських військових підрядників в Україні

Відключення газу анонсували у Києві: адреси

США наступного тижня планують оголосити про новий пакет допомоги Україні – ЗМІ

28 Червня

У поліції розповіли, навіщо закуповують навушники та спікерфони

Федоров анонсує можливість реєстрації в електронній системі охорони здоров’я через «Дію»

Захід має практично повторити операцію, проведену з пошуку колишніх нацистських злочинців після Другої світової війни – Олександр Левченко

«Усім військовим пройти вакцинацію проти вірусного гепатиту В», – радить лікар-інфекціоніст

Уряд призначив Андрія Даника головою ДСНС

Море: Balsam презентує новий трек про пошук свого шляху у житті

У Києві затримали ще одного молодика зі “свити нардепа Тищенка” (ФОТО, ВІДЕО)

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ