Актуально Думка Енергетика Країна Новини

Заместитель Оржеля сравнил инвесторов в возобновляемую энергетику с гангреной

Заместитель Оржеля сравнил инвесторов в возобновляемую энергетику с гангреной

Вчора в ході форуму Ukrainian Energy Forum заступник міністра енергетики та захисту довкілля Костянтин Чижик презентував чергову модель по урізанню “зелених” тарифів, передає NW.

Представлений варіант передбачає для сонячних електростанцій (СЕС), введених в експлуатацію після 2017 року, добровільну реструктуризацію “зеленого” тарифу у вигляді його зниження: на 15% – для станцій потужністю менше 10 МВт, на 20% – для СЕС потужністю від 10 до 50 МВт, на 25% – для СЕС потужністю понад 50 МВт. При цьому для кожної з категорій пропонується продовження терміну виплат на п’ять років. Зі свого боку для вітроелектростанцій (ВЕС) передбачено зниження тарифу на 10% також із продовженням терміну виплат на п’ять років.

Крім того, міністерство пропонує для інвесторів додаткову опцію у вигляді можливості добровільного зниження зеленого тарифу на 12,5% для СЕС і 5% для ВЕС без продовження терміну виплат.

Відповідаючи на запитання обурених такими пропозиціями інвесторів, Чижик порівняв їх проблеми з гангреною: “Коли пацієнт хворий, в нього, вибачте за таку аналогію, гангрена… Можна ампутувати ту частину, яка заражена. І пацієнт бути жити.”

На такі нові більш жорсткі умови добровільно не піде більшість учасників ринку, що призведе до ще більшого дефіциту Гарантованого Покупця. Тобто чим гірші умови пропонуються інвесторам, тим більшою стає проблема.

Новий варіант зниження “зелених” тарифів від Мінекоенерго за оцінками експертів не перекриє навіть і чверті від прогнозного дефіциту Гарантованого покупця у 17 млрд грн в 2020 році. Чим перекрити дефіцит, пан Чижик не повідомив, як і не презентував розрахунків міністерства.  Виходить, «ампутація ураженої гангреною частини» не ліквідує дефіцит Гарантованого покупця, як і не врятує «пацієнтів» – інвесторів – від дефолту.

Олексій Фелів, керуючий партнер Integrites  прокоментував презентовані пропозиції так: “Мені здається, що позиція міністерства іде в розріз з позицією Президента України, як і з позицією прем’єр-міністра України про залучення 50 млрд іноземних інвестицій. 50 млрд інвестицій ніколи не будуть залучені в українську економіку, якщо будуть адаптовані пропозиції, які сьогодні висловило міністерство“.

Нагадаємо, за даними Держенергоефективності за минулий 2019 рік у відновлювану енергетику України було проінвестовано рекордні 3,7 млрд євро. А тиждень тому прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Кабмін не буде перегляди “зелені” тарифи заднім числом.


29 Березня

Україна підписала угоду з США щодо відтермінування виплат за держборгом

У Києві та області працювали нелегальні АЗС з контрафактним пальним

Пиріг зі смородини нашвидкуруч із літніми заготовками

уряд має знайти «фінансову основу» для роботи Служби зовнішньої розвідки

28 Березня

“Patriot” потрібні тут і зараз, для захисту людських життів – Олександр Левченко

Куди піти у Києві: найцікавіші події цих вихідних

кому та як вдалося отримати компенсацію за програмою «єВідновлення»

Міноборони Німеччини повідомило про новий пакет військової допомоги для України

Представник Мінінфраструктури України розповів про два основних питання, які обговорили у Польщі. Ексклюзив

у Варшаві відбулися переговори урядів України та Польщі

у Польщі завершилися переговори щодо розблокування кордону – вони тривали 6 годин

У Київській області перейменували населені пункти: нові назви

Блендер: ваш надежный помощник для приготовления еды

У Варшаві почалися переговори урядів України та Польщі

Теракт у “Крокусі”- не перша спроба російських спецслужб пов’язати теракти ісламістів з Україною: подробиці

Блінкен та Столтенберґ «обговорили підтримку НАТО України» – Держдепартамент США

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ