Ціни на свинину в Україні зростають через дефіцит: прогнози до кінця 2025 року
В Україні спостерігається суттєве зростання цін на свинину: за останній рік вартість цього популярного м’яса підвищилася на 60%. Експерти пов’язують подорожчання зі скороченням поголів’я свиней, особливо у приватних господарствах, а також з дефіцитом пропозиції на внутрішньому ринку.
Про це розповідає NewsWeek
Дефіцит на ринку та зростання імпорту
Аналітик УКАБ Максим Гопка зазначає, що від початку року ціни на свинину зросли на 34%, а зниження кількості свиней взимку до 4,5 млн голів призвело до нестачі м’яса на ринку. Ця тенденція змусила імпортерів нарощувати обсяги постачання. У вересні закупівельна ціна на живу вагу свиней беконних порід досягала 98–100 грн/кг залежно від регіону.
“Все це стимулювало імпорт. Лише у серпні 2025 року було ввезено 4,6 тис. тонн м’яса, що на 48% більше, ніж у липні. Загалом за вісім місяців цього року імпорт склав 14,9 тис. тонн – у 7,8 раза більше, ніж за аналогічний період 2024-го. Це найвищий показник із 2022 року”, – зазначив Гопка.
За прогнозами, до кінця 2025 року обсяги закупівель можуть перевищити 25 тисяч тонн, причому основна частина постачань припаде на другу половину року. При цьому у країнах ЄС спостерігається зниження вартості живця, що робить їхню продукцію більш конкурентною для українського ринку. Імпорт став важливою альтернативою забезпечення внутрішнього попиту.
Динаміка поголів’я та ситуація на ринку Києва
За даними Держстату, станом на 1 вересня 2025 року в Україні нараховувалося 4,8 млн свиней – це на 5% менше, ніж у той же період минулого року, але на 7% більше, ніж у січні. Попри приріст у 330 тисяч голів від початку року, ринкова пропозиція залишається обмеженою, адже відновлення відбувається переважно у секторі підприємств, на які нині припадає 65% поголів’я.
На Столичному ринку в Києві ціни на свинину залишаються стабільними вже два тижні. Зокрема, ребро продають по 230 грн/кг, вирізка – на 100 гривень дорожче. Свинячий биток коштує 270 грн/кг, задня частина – 225 грн/кг, лопатка – 220 грн/кг. Ціна на свинячий ошийок знизилася на 20 гривень порівняно з минулою п’ятницею і становить 350 грн/кг. Свинячий гуляш та фарш пропонуються по 175 і 170 грн/кг відповідно.
Експерти прогнозують, що скорочення імпорту стане можливим лише за умови поступового відновлення поголів’я свиней, що у перспективі може вплинути на зниження внутрішніх цін на свинину.