Країна Новини Політика У фокусі

Гельсінська комісія США закликає Вашингтон змінити стратегію щодо РФ і назвати Москву «постійною» загрозою

Гельсінська комісія США закликає Вашингтон змінити стратегію щодо РФ і назвати Москву «постійною» загрозою

Двопартійний комітет, відповідальний за підтримку демократії та прав людини в пострадянських країнах, (Гельсінська комісія США) закликає Вашингтон відмовитися від статус-кво часів холодної війни у відносинах з Росією і назвати Москву «постійною» загрозою глобальній безпеці.

У доповіді Гельсінської комісії, яку видання The Hill отримало напередодні публікації, стверджується, що Вашингтон повинен переосмислити своє ставлення до Росії, як він робив це у відносинах з Китаєм протягом останніх кількох років, і відповідно розподілити ресурси.

Пріоритетним напрямком стратегії доповіді є забезпечення перемоги України в її оборонній війні проти Росії, заклик до «масованої» військової та гуманітарної допомоги Києву і надання можливості українським збройним силам завдати удару вглиб Росії за допомогою західної зброї.

Політичні пропозиції доповіді виходять за рамки зобов’язань адміністрації Байдена щодо України і йдуть врозріз із позицією колишнього президента Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії, та його союзників у Конгресі.

Трамп давно стверджує, що США витрачають занадто багато на європейську безпеку, і агітує за укладення угоди між Україною та Росією шляхом прямих переговорів.

Однак голова Гельсінського комітету, республіканець Джо Вілсон (Південна Кароліна) відкинув можливість того, що Трамп укладе угоду з Путіним.

«Для мене немає сумнівів, що Дональд Трамп побачить нещирість військового злочинця Путіна», – сказав Вілсон в інтерв’ю The Hill в короткій розмові про звіт. – «Путін – не та людина, з якою можна досягти домовленості, яка була б суттєвою і тривалою».

Віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидатка у президенти від Демократичної партії, значною мірою окреслила продовження політики президента Байдена щодо України. Українські яструби в обох партіях кажуть, що адміністрація надто повільно постачає Києву зброю, необхідну для відсічі агресії Росії.

Президентські перегони, безумовно, впливатимуть на політику США щодо України та Росії в наступні роки, ставлення в Конгресі також матиме вирішальне значення для визначення пріоритетів на глобальному рівні.

Незважаючи на те, що в Республіканській партії зростає опозиція до надання військової та економічної підтримки Україні, лідери Республіканської партії, зосереджені на зовнішній політиці, здебільшого налаштовані на підтримку України, забезпечення зобов’язань перед НАТО та зміцнення демократії в пострадянських державах.

Видання The Hill припускає, що ці законодавці, ймовірно, підтримають висновки звіту про те, що «Сполучені Штати повинні готуватися до довгострокового протистояння, розуміючи, що Росія має багатовікову історію насильницького імперіалізму щодо своїх сусідів, Європи і світу в більш широкому сенсі».

Зовнішньополітична ортодоксальність змінюється повільно, і з часів закінчення холодної війни переважає думка, що співпраця з Росією та економічні стимули пом’якшать її поведінку. Гельсінська доповідь прагне поховати цю думку.

«Я думаю, що основна ідея полягає в тому, що ми відходимо від 30-річної помилкової політики», – сказав помічник конгресмена, знайомий з доповіддю.

Читайте також: У Кремлі назвали сигналом для Заходу зміни в ядерній доктрині РФ

Рекомендації Гельсінської доповіді полягають у тому, що брязкання ядерними шаблями Росії «не можна просто відкинути», але що рішенням для подолання цього балансування на межі є «здорова аргументація».

«Ми не можемо дозволити страху домінувати над тим, як ми думаємо про такі речі», – пояснив помічник конгресмена щодо рекомендацій звіту, який закликає розробити план реагування на можливі ядерні загрози і напади.

Доповідь має на меті змінити ставлення Вашингтона до Росії як до наддержави і майже рівної США лише тому, що вона володіє ядерною зброєю.

Загалом у доповіді йдеться про США, які повністю залучені до співпраці з союзниками по всьому світу, зокрема з тими країнами, які перебувають на передовій російської агресії, маніпуляцій і примусу – аргумент, який протистоїть зростаючим тенденціям ізоляціонізму, особливо в Республіканській партії.


План перемоги України представлять українцям, але частково – ОП

На наступному «Рамштайні» треба визначитися, як посилити тиск на Росію – Зеленський

29 Вересня

Зеленський спрогнозував, чи наважиться Путін застосувати ядерну зброю

у Києві відкрили виставку «Хтось був сусідом» і провели Марш пам’яті

Президент України вшанував пам’ять жертв Бабиного Яру

Зеленський зустрівся з Байденом у Білому домі

“Краще — ворог хорошого”: Як людина сама приводить біду за руку у свій дім

Україна отримала «повну підтримку» стратегії наближення миру завдяки силі – Зеленський

Зеленський каже, що Трамп підтримуватиме Україну в разі перемоги на виборах

Новая угроза национальной безопасности: Почему кабинет Зеленского заменил генерала Залужного на послушного исполнителя

Бачимо приховане бажання легалізувати військові російські захоплення території України – Олександр Левченко

Арсеній Яценюк: План перемоги має бути спільним для всього вільного світу

Подоляк щодо китайсько-бразильської «мирної» ініціативи

28 Вересня

Пентагон оприлюднив перелік озброєння, яке увійшло до нового пакету допомоги Україні

Блінкен зустрінеться з міністром закордонних справ Китаю в Нью-Йорку

США застерегли Зеленського від спроб звільнити Буданова, – американський експерт

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ