Думка Здоров'я Країна Медицина Новини Події Суспільство

«Полицейская абстиненция»: в Киеве и 17 регионах прошли флешмобы против атак силовиков на людей с зависимостью

«Полицейская абстиненция»: в Киеве и 17 регионах прошли флешмобы против атак силовиков на людей с зависимостью

Сьогодні у Києві представники Національної Гарячої Лінії з питань наркозалежності та ЗПТ і представниці БО Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок ВОНА взяли участь в національній акції «Поліцейська абстиненція», передає NW. (укр.).

Її організували — Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю за підтримки Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health.

Активісти громадських організацій, пацієнти програми ЗПТ та представники правозахисних організацій вийшли з плакатами під Міністерство внутрішніх справ. Головна вимога – проведення МВС службової перевірки правомірності дій поліції та діяльності заступника міністра внутрішніх справ щодо дискредитації лікувальних програм і людей з наркозалежністю в Україні.

Річ у тім, що працівниками МВС , як видається, розпочата масштабна атака, мета якої – дискредитація програми ЗПТ. Працівники поліції перейшли межі закону у м. Харкові, де відбулись незаконні затримання пацієнтів, яких під тиском змушували надати покази проти лікарень, зокрема, щодо якості медпрепаратів та надання рецептів. Були проведені також незаконні масштабні обшуки відразу в 7 лікарнях, де з порушенням законодавства були вилучені персональні дані всіх пацієнтів та ліки. Люди на добу залишилися без життєво-необхідного лікування.

Такі дії не лише сприяють поверненню наркозалежних до вуличних наркотиків, зростанню попиту на так звані «закладки», розповсюдженню ВІЛ та вірусних гепатитів, а і є грубим порушення прав людини. Тому учасники акції пішли від будівлі МВС України до офісу уповноваженого ВР з прав людини з вимогою звернути увагу на ситуацію, що склалася.

Мітинги та флешмоби за темою акції відбуваються також в 17 регіонах України.

Як уточнюють активісти, Всеукраїнська акція «Не дамо поліції робити показники на хворих та дискредитувати замісну терапію» підтримали організації громадянського суспільства, які борються за рівні права для людей, що прагнуть позбутися (і позбуваються) залежності. А саме мова йде про МБФ Альянс громадського здоров’я, Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА», БФ «Надія та Довіра», Парус, Меридіан, Клуб Еней та інших представників людей з наркозалежністю і учасниками програми ПТАО.

Тож сьогодні у 17 регіонах України пройшли одночасні мітинги та флешмоби проти дискримінації замісної терапії в Україні.

За даними громадських діячів, ще наприкінці 2020 року у МВС заявили про безпринципну боротьбу з розповсюджувачами наркотиками. Вуличні наркотики – це не лише трагедія окремих родин – це масова епідемія в Україні, поруч з якою розповсюдження ВІЛ, гепатитів, туберкульозу, смерті від передозування, зростання кримінальних злочинів.

Ми, організації громадянського суспільства, які опікуються правами людей, які вживають наркотики та живуть з наркозалежністю, повідомляємо що виконавці наказів дуже швидко змістили акценти, й замість полювання на наркодилерів, почали полювання на звичайних людей. Заради показників та особистого збагачення силові структури почали полювати на хворих на наркотичну залежність та офіційні клініки, які працюють у відповідності до державної програми“, – повідомили нам активісти.

При цьому, зазначають участники акцій, в Україні існує законна програма лікування наркозалежності, яка дозволяє хворим повертатись до соціуму – це замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) Вона довела ефективність у всьому світі, і визначена як провідний спосіб лікування у країнах ЕС. Вона проходить виключно під наглядом лікарів та за медичними показниками, люди не отримують так званого «кайфа», але можуть жити без мук, не повертаються до вуличних наркотиків.

Наголошується, що протягом 2019, 2020 рр. та наразі, працівники МВС розпочали масштабну атаку по дискредитації ЗПТ.

“Працівники поліції перейшли межі закону у м. Харкові, де відбулись незаконні затримання пацієнтів, яких під тиском змушували надати покази проти лікарень, зокрема, щодо якості медпрепаратів та надання рецептів. Також були проведенні незаконні масштабні обшуки відразу в 7 лікарнях, де з порушенням законодавства були вилучені персональні дані всіх пацієнтів та ліки. Пацієнтам було відмовлено у надання медичної допомоги. Такі дії фактично сприяють поверненню наркозалежних до вуличних наркотиків, зросту попиту на закладки, розповсюдження наркоманії, ВІЛ, гепатитів”, – обурюються активісти.

Участники пікетів підкреслюють, що вони протестують проти тиску поліції на програми ЗПТ, та дискримінацію ЗПТ у публічному просторі, “адже впевнені, ми є союзниками у боротьбі з незаконним обігом наркотиків в Україні та наркоманією”.

Потрібно раз та назавжди зрозуміти, що боротись потрібно не з хворими людьми, а з наркоділерами!“, – наголошують мітингувальники.

Під час акції у м. Київ пройшли виступи таких спікерів:

  • Олег Димарецький – директор БО БФ «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА».
  • Павло Скала – Асоційований директор з політики та партнерських відносин Альянсу громадського здоров’я.
  • Денис Клименко – директор МЦ «Альтернатива».
  • Артем Осипян – експерт проекту МН4U.
  • Антон Басенко– член національної ради протидії туберкульозу та ВІЛ.

18 Квітня

На Київщині рибаки наловили риби на майже мільйон гривень

У МЗС відреагували на заяви Кобахідзе щодо загрози «українізації» Грузії

Пароварка — важный атрибут правильного питания

Арсеній Яценюк: Україна може перемогти, якщо західні союзники невідкладно продемонструють безпрецедентну рішучість

Віцеканцлер Німеччини прибув до України разом із головою компанії-виробника IRIS-T

Очільниця Європейського центробанку виступила на захист заморожених російських активів

У Києві чоловік хотів продати автомат Калашникова

переслідування протестантів і представників інших конфесій у російській окупації 

Країни G7 «продовжать працювати» над шляхами застосування активів РФ на підтримку України

Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити після згадок про його «антиукраїнську діяльність»

Бант у волоссі: як ефектно носити наймодніший аксесуар весни у зачісці

В Україні започаткована “Національна програма підготовки фахівців з реставрації памʼяток культурної спадщини”

Частина шкіл на Київщині переходить на дистанційку: що сталося

Комітет розвідки США закликає Конгрес до кінця тижня схвалити допомогу Україні

17 Квітня

Топ-5 міст за ціною на квартири у новобудовах: на якому місці Київ

Як Росія досі використовує у зброї західні технології. Приклад винищувача Су

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ